Sorting by

×
ÇevreEkonomiGıdaGüncelTarımTeknoloji

Tarım Bakanlığından yeni GDO onayları!

Daha önce verilmiş onay süreleri sona eren GDO’lu 7 mısır çeşidine 10 yıl süreyle daha yeniden onay veren Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni başvuruları da değerlendirerek, modern biyoteknolojik yöntemlerle kapasitesi geliştirilmiş 3 farklı enzimin üretimine de onay verdi.

Biyogüvenlik Kararları Biyogüvenlik Kararları(Karar No: 41, 42, 43, 44), 28 Haziran 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

7 GDO’lu mısır çeşidine 10 yıl süreyle yeni onay!

Yayımlanan ilk kararla, onay geçerlilik süresi sona eren;

24 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4 No’lu (Bt11 mısır çeşidi), 5 No’lu (DAS1507 mısır çeşidi), 6 No’lu (DAS59122 mısır çeşidi), 8 No’lu (NK603 mısır çeşidi), 10 No’lu (GA21 mısır çeşidi) ve 11 No’lu (MON89034 mısır çeşidi) Kararlar ile 21 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 17 No’lu (MON88017 mısır çeşidi) Karar, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) tarafından yapılan uzatma talebine onay verildi. Söz konusu kararın geçerlilik süresi 10 yıl olacak.

Biyoteknolojik yöntemle geliştirilen enzimlere onay

Bakanlık, Livzym Biyoteknoloji Araştırma Geliştirme Şirketi tarafından yapılan başvurulara ilişkin olarak 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu ve ilgili yönetmelikler kapsamında Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi ve Sosyo-Ekonomik Değerlendirme Komitesi tarafından hazırlanan raporları değerlendirerek;

Modern biyoteknolojik yöntemlerle enzim üretim kapasitesi geliştirilmiş Aspergillus oryzae LIVZ-109’un endüstriyel amaçlı mikrobiyal Kolajenez (EC 3.4.24.3) enzim üretimi amaçlı kullanımına,

Modern biyoteknolojik yöntemlerle enzim üretim kapasitesi geliştirilmiş Aspergillus oryzae LIVZ-110’un endüstriyel amaçlı Fosfolipaz A1 (EC 3.1.132) enzim üretimi amaçlı kullanımına,

Modern biyoteknolojik yöntemlerle enzim üretim kapasitesi geliştirilmiş Aspergillus oryzae LIVZ-111’in endüstriyel amaçlı Proteaz/Termomikolin (EC 3.4.21.65) enzim üretimi amaçlı kullanımına,

Biyogüvenlik Kararlarında belirtilen hususlara uyulması şartıyla karar verdi.

Söz konusu onay kararları 10 yıl süreyle geçerli olacak.

Kaynak: Gıda Hattı