‘Süt üretiminde Avrupa’da üçüncüyüz’
Türkiye’de üretilen sütün 10 milyon tonunun sanayide işlendiğini ifade eden Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Başkanı İsa Coşkun, “Sektörde 2021’de gerçekleştirilen üretimden elde edilen ciro 38 milyar TL. Türkiye, 23.2 milyon ton süt üretimiyle dünyada sekizinci, Avrupa Birliği ülkeleri içinde üçüncü sırada yer alıyor” dedi.
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Başkanı İsa Coşkun, AB’de 30’a yakın, Rusya’da 8, Çin’de 60’a yakın izin almış Türk süt işletmesi bulunduğunu söyledi. SETBİR tarafından yürütülen ‘Süt Değerlidir: Tek İhtiyacımız Kaliteli Süt Projesi Uluslararası Ağ Kurma Etkinliği’de sektör masaya yatırıldı. Hedefi Türkiye’deki sivil toplumu, süt ve süt ürünleri Üretim sürecinde gıda hijyeni ve güvenliğinde aktif rol almaya teşvik etmek olan projenin etkinliğinde konuşan İsa Coşkun, Türkiye’nin 23.2 milyon ton süt üretimiyle dünyada sekizinci, Avrupa Birliği ülkeleri içinde üçüncü sırada yer aldığını bildirdi.
38 MİLYAR LİRALIK CİRO
Coşkun şunları söyledi: “Şu anda üretilen sütün 10 milyon tonu sanayide işleniyor. Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı’nca onaylı 2 bin 500’e yakın süt Işletme tesisi, 6 bin 116 süt toplama merkezi bulunuyor. 2021 yılında 1.5 milyon ton içme sütü, 1.1 milyon ton yoğurt, 736 bin ton inek peyniri, 7 bin ton ayran, 86 bin ton yağsız süt tozu, 41 bin ton tam yağlı süt tozu, 85 bin ton tereyağı, 41 bin ton kaymak, 27 bin ton diğer türlere ait peynir üretimi gerçekleşti. Ciro olarak baktığımızda 38 milyar liralık bir ciro ortaya çıkarıyor. Süt sektörü, her gün 500 binden fazla çiftçiden aldığı çiğ sütü ambalajlı ve hijyenik süt ürünlerine dönüştürüyor. 2021 yılında 233 bin ton süt ve süt ürünü ihraç edildi, bunun karşılığı 487 milyon Dolar oldu. Avrupa Birliği ve Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerinin de dahil olduğu 100’ü aşkın ülkeye ihracatımız var. AB’de 30’a yakın, Rusya Federasyonuna 8, Çin Halk Cumhuriyetinde 60’a yakın izin almış süt işletmemiz bulunuyor.”
AB STANDARTLARI
Çiğ süt kalitesi konusunda son 20 yılda ciddi bir ilerleme sağlandığını ancak amaçlarının AB standartlarında üretim yapabilmek olduğunu kaydeden İsa Coşkun, “İyileştirmeye açık alanlarımızda, tüm paydaşlarla istişare ve işbirliği içinde çalışmaya ihtiyacımız var. Bunun için öncelikle sektörün yapısal sorunlarını çözmemiz, süt yağı ve protein oranlarını yükseltmemiz, mikrobiyolojik kalitemizi artırmamız, süt soğutma ve lojistik süreçlerimizi iyileştirmemiz gerekiyor” dedi.