“Süt biterse 17 ay sonra et krizi çıkar”
Süt üreticilerinin sürekli artan maliyetler nedeniyle enflasyon altında ezildiğini kaydeden sektör temsilcileri, “Çözüm bulunmazsa hayvanlar kesime gider. Hayvan varlığı azalır ve et krizi çıkar” uyarısında bulundu.
Bir tarafta girdi maliyetlerinin artışı diğer tarafta da kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan süt üreticileri, önlem alınmaması durumunda 17 ay sonra et krizi çıkabileceği uyarısında bulundu. Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) iş birliğinde, DÜNYA Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım moderatörlüğünde “Sürdürülebilir Süt Politikası, Sağlıklı Gelecek” konulu online toplantı düzenlendi.
ATB ve ATAK Başkanı Ali Çandır, hayvancılık politikalarında sürdürülebilirliğin sağlanmasında süt üretiminin önemini belirtti. ATB Yönetim Kurulu Üyesi ve Hayvancılık Kooperatifleri Başkanı Hüseyin Simav da, Antalya’da yıllık 400 bin ton süt üretildiğini, bunun sadece 150 bin tonunun kayıt altında sanayiciye ulaştırıldığını kaydetti.
Kuraklığın hayvancılığı da olumsuz etkileyeceğini anlatan Simav, “Daha önce kendi kaynaklarıyla yemini üreten küçük üretici kuraklık nedeniyle bu yıl sıkıntı yaşayacak. Ciddi tedbirler alınmazsa girdi maliyetlerine dayanamayan küçük aile işletmelerinin büyük çoğunluğu sonbaharda son nefesini verip, hayvancılığı bırakacak. Devlet süte acil teşvik vermeli. Yem süt paritesi 1,3 olacak şekilde teşvik verilmeli. Süt biterse 17 ay sonra et krizi çıkar. Hayvanlar kesime gideceği için hayvan varlığı azalır ve et fiyatları artar” dedi.