Sık yapılan beslenme hataları
Prof. Dr. Osman Erk, “Kronik hastalıkların birçoğu beslenme hataları nedeniyle ortaya çıkmaktadır” dedi ve dikkat edilmesi gereken 7 beslenme yanlışını sıraladı…
Günümüzde diyabet, kalp damar hastalıkları, kanser, nörolojik hastalıklar ve akciğer hastalıkları gibi kronik hastalıkların birçoğu beslenme hataları nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
Bu nedenle hatasız bir beslenme düzeni sağlıklı yaşamın olmazsa olmaz ön koşuludur. Sadece ne yiyip içtiğimiz değil, ne zaman ve nasıl yediğimiz de son derece önemlidir. Dolayısıyla yiyip içtiklerimizi gözden geçirip; doğru tercihler yapmak hayati önem taşır. İşte dikkat edilmesi gereken 7 beslenme hatası:
Rafine unlu gıda tüketmek
Günümüzde doğal gıdaların yerini işlenmiş, hazır, kalorisi bol, kolay tüketilen yiyecekler aldı. Bu tür gıdalar, kimyasal işleme tabi tutularak tatları, renkleri, dokuları değişmiş, radyasyona maruz kalmış, genetiğiyle oynanmış gıdalardır ve içlerindeki sağlığa zararlı unsurların büyük bölümü de kaybolur. İşlenmiş konserve gıdalar sağlığa zararlı olduğundan organik gıdaları tüketmeye özen göstermek gerek. Taze, temiz, mevsiminde, yerel olarak üretilmiş, mümkünse organik, rengarenk bitkisel besinler sağlığın güvencesidir.
Endüstriyel hayvansal ürün tüketmek
Sağlıklı ve uzun yaşamak için miktar, çeşit ve kalite göz önünde bulundurulduğunda bitkisel gıdalar, hayvansal gıdalara gerek kalmadan sağlık için yeterli olur. Çeşitli bitkisel besinleri çok az işleyip, pişirip, tuzlayıp tüketmek sağlığa önemli katkı sağlar. Bu süreçte en çok, çiğ veya buharda az pişmiş gıdaların tercih edilmesi gerekir. Günlük kalorilerin en fazla % 10’u özgürce gezen, temiz hava soluyan, su içen, istediğini yiyip, istediğini yemeyen, suni yem tüketmeyen hayvansal gıdalardan gelmeli, endüstriyel hayvansal ürünler tüketilmemelidir.