Sıcak su ile yıllık 1200 ton domates üretiyor
Eskişehir’de yıllık bin 200 ton kapasiteyle domates üretimi yapılan bir serada, jeotermal su kaynağından ürünlere verilen sıcak su sayesinde hem domateslerin gerekli sıcaklıkta kalması sağlanıyor, hem de verim artırılıyor.
Eskişehir’in Çifteler ilçesinde jeotermal su kaynağı kullanılarak üretim yapılan bir serada, yıllık ortalama 60 bin fide ile bin 200 ton domates yetiştiriliyor.
Özellikle kış aylarında hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesine rağmen, sıcak su sayesinde yılın her döneminde farklı çeşitlerde domates üretilebiliyor. Seranın iç sıcaklığı sabit 27 derecede tutulurken, jeotermal su kaynağından verilen sıcak su ise 55 dereceye ulaşıyor. Üretim yaptıkları serada genellikle Avrupa ülkelerinde tercih edilen topraksız tarım faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini söyleyen Ziraat Mühendisi Yasin Sarıkoç, jeotermal su kaynağı sayesinde ısıtma maliyetini azalttıklarını belirtiyor.
ISITMA MALİYETİ DAHA AVANTAJLI
Jeotermal su kaynağı sayesinde daha verimli ve ekonomik üretim yapıldığını ifade eden Ziraat Mühendisi Sarıkoç şunları söyledi: