Sorting by

×
GüncelKırsalTarım

Şekerde çarpıcı iddia: “Fiyat düşük olduğu için şeker yurt dışına kaçırılıyor”

Tarihte ilk defa yurt dışındaki şeker fiyatlarının Türkiye’den fazla olduğunu belirten Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, şeker fiyatları düşük olduğu için üretim az olmasına rağmen şekerin yurt dışına kaçırıldığını söyledi. Buna karşılık çiftçi örgütlerinin temsilcileri, ülkede şeker bolluğu olduğunu belirterek, “Sanki kıtlık varmış gibi zam yaparak bunu tüketiciye yansıtıyorlar. Kimse çiftçinin üzerinden fazla kazanç elde etmek için uğraşmasın” dediler.

Şeker piyasasındaki sıkıntılar ve zam beklentileri üzerine Türkşeker, şekere yüzde 25 zam yapmıştı.

Zamma rağmen sektörde faaliyet gösteren özel sektör fabrikaları, yapılan zammın yeterli olmadığını belirterek, yeni bir zam gerektiğini dile getirmişlerdi.

Ancak Türkşeker, şekerde arz problemi de yeni bir zammın da gündemde olmadığı açıklaması yaptı. Son olarak pancar çiftçisinin temsilcileri ile özel sektör temsilcileri, yaptıkları açıklamalarla bir kez daha karşı karşıya geldiler.

“Şeker bolluğu var”

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Eskişehir Pancar Kooperatifi yönetim kurulu üyesi Sadi Aktaş, “Şeker fiyatlarına gelen zamlar, biz pancar üretimi yapan üreticileri temsil eden başkanları rahatsız ediyor. Ülkemizde şeker pancarı bolluğu var, üretmek isteyen çiftçi var. Şeker bolluğu olduğu halde üretimi kısıtlanmış durumda bakıyoruz ki, marketlerde şeker yokmuş gibi fiyatlar artışta. Üretici pancarı 42 kuruşa satıyor. Bunu bu fiyata alan fabrika şeker üretirken bunun posasını da yem olaraktan hayvancıya 35 kuruştan satıyor. Bizim ürettiğimiz pancarın çuvalının fabrikalardan çıkışı 265 lira olarak fiyatlara yansıyor. Daha yeni de yüzde 25 artış oldu. Sanki kıtlık varmış gibi tüketiciye yansıtıyorlar. Bizim ülkemizde şeker sıkıntısı yok. Bolluk var, biz şekeri dışarıya satıyoruz” diye konuştu.

“Kimse çiftçinin üzerinden fazla kazanç elde etmek için uğraşmasın”

Aktaş, “Eğer bu ekonomik sıkıntı bir krize dönüştüyse, bunla bir savaş ilan ettiyse Cumhurbaşkanımız, biz üreticiler bu savaşın her zaman içindeyiz. Sanayici de, marketçi de, 84 milyon vatandaşımız da bu savaşla mücadele edilecekse birlikte etmeliyiz. Kimse köylüyü ortaya atmayacak, kimse çiftçinin üzerinden fazla kazanç elde etmek için uğraşmayacak” dedi.

“Kıtlık var algısı oluşturmaya çalışanlara fırsat vermeyelim”

Balıkesir’in Susurluk ilçesi Ziraat Odası Başkanı Özkan Gürkök de, şeker üzerinden piyasada olumsuz algı oluşturulmasını eleştirdi. “Piyasada şeker yok algısı” oluşturan stokçuların zam üstüne zam yaparak fırsatçılık yaptıklarını belirten Gürkök, “Biz bu oyunu 80’li yıllarda görmüştük” diyerek, stokçuların en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Ülkede şeker sıkıntısı olmadığının en büyük göstergesinin fabrikalardaki şeker stoku olduğunu vurgulayan Gürkök, sadece Susurluk Şeker Fabrikası deposunda 38 bin ton şeker olduğu bilgisini paylaştı. 2021 kampanya döneminde sadece Susurluk’ta 75 bin ton şeker üretimi yapılacağının altını çizen Gürkök, kriz çığırtkanlığı yapanlara itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı. Gürkök, vergi levhası olan herkesin fabrikadan çuvalı 265 TL’den şeker alabildiğini de sözlerine ekledi.

Vatandaşın yağ ve şeker konusunda içinin rahat olması gerektiğinin altını çizen Ziraat Odası Başkanı Gürkök, “Vatandaşlarımız panikle hareket edip, stokçuların ekmeğine yağ sürmesin. İşin üretim kısmında olan çiftçiler olarak bizler üretmeye devam edeceğiz” dedi.

Kayseri Şeker’den çarpıcı iddia!

Buna karşılık “Tarihte ilk defa yurt dışındaki şeker fiyatları, Türkiye’den fazla” diyen Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, çarpıcı bir iddiada bulundu. Türkiye’de şeker fiyatları düşük olduğu için üretimin az olmasına rağmen şekerin yurt dışına kaçırıldığını vurgulayan Akay, şunları söyledi:

“Geçen sene rekorlar kırılmıştı ama bu sene iklimden ve sektörün çeşitli problemlerinden kaynaklanan sebeplerden dolayı hem pancar üretimi yüzde 10 oranında eksik yapıldı hem de yine iklimden kaynaklanan sıkıntılardan dolayı verimlilikte de en az yüzde 10 bir düşüş ortaya çıktı. Dolayısıyla geçen sene Türkiye’nin toplam şeker kotasının 400 bin ton fazla şeker üretilmişken, bu sene Türkiye kotasının 200 bin ton daha fazla altında eksik şeker üretilecek gibi görünüyor. Yani ciddi bir oranda düşüş söz konusu.

“Şekerimiz yurt dışına kaçırılıyor”

Bu tabii şöyle bir sonuç ortaya çıkaracak: Türkiye’nin 2 milyon 632 bin ton kota belirlemesi, bu kadar şeker kullanılacak anlamına geliyor. Kaldı ki geçen sene kullanılan şeker, bir önceki yıldan devredilenle birlikte yaklaşık 2 milyon 900 bin ton oldu. Dolayısı ile Türkiye’de bu seviyede bir şekere ihtiyaç var. 2 milyon 400 bin ton ürettiğiniz takdirde, ki öyle gözüküyor, o zaman 500 bin ton şeker açığı oluşacak demektir. Bunu bizim yurt dışından karşılama imkanımız yok. Çünkü yurt dışında da bu konuda yani üretimde sorunlar yaşanıyor. İkincisi, tarihinde ilk defa yurt dışındaki şeker fiyatları, Türkiye’deki şeker fiyatlarından fazla bir şekilde uygulanıyor. Şu anda Londra borsasında şekerin fiyatı 530 dolar. Bunun 100 dolarda navlununu koyacak olursanız 630 dolar. Bugünkü kur üzerinden çarptığınız zaman, şekerin tonu 6 bin 400 TL’ye geliyor. Biz hala en yüksek fiyat olarak 5 bin 600 TL gibi bir fiyat uygulamak durumundayız. Arada ciddi bir fark var.

İşte bu farkın olması, daha önce Türkiye’deki şeker fiyatlarının yüksek olmasından dolayı yurt dışından kaçak şeker gelirdi. Şimdi Türkiye’deki şeker fiyatları düşük olduğu için, üretimimiz az olmasına rağmen şekerimiz yurt dışına kaçırılıyor. Yani Suriye ve Irak’a şeker gittiği şeklinde duyumlar alıyoruz. Üretimin eksik olduğu ortamda bir de o taraflara şeker gidecek olursa, o zaman şeker açığı daha fazla büyüyecek demektir.

“Tarım Bakanlığı tohum ve gübre desteği versin”

Bence tedbiri şu; Tarım Bakanlığımız bazı ürünlerde çiftçilerimize tohum desteği veriyor, ayni olarak tohum sağlıyor. Aynı uygulamayı şeker pancarı için de yapması lazım, tohum desteği vermesi lazım. Ayrıca gübre desteğinin parasal olarak verilmesi yeterli olmuyor, fiili olarak gübre desteği verilmesi, gübrenin de temin edilmesi lazım. Bunun tedbirinin şimdiden alınması gerekiyor, çünkü pancar 3-3,5 ay sonra ekilmeye başlanacak. Gübre de hemen temin edilecek bir ürün değil. Yurt dışından gemilerle getirilmek durumunda. Ya hammadde ya da mamul olarak… Nakliyesi, torbalanması aylar sürüyor. Onun için şimdiden tedbir alınmalı.”

Kaynak: www.gidahatti.com