Sorting by

×
ÇevreDestekEkonomiGıdaGüncelKırsalTarım

Samsun’da Renkli Karnabahar Hasadı Yapıldı…

    Samsun 19 Mayıs İlçesi Yukarı Engiz Mahallesinde Renkli Karnabahar Hasadı yapıldı. Hasat dolayısı ile yapılan tarla günü etkinliğine, Samsun İl tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Ziraat Odası Başkanı, birim şube müdürleri, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri ile üreticiler katıldı.

Tarla gününde konuşma yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında (TAKEP), İl Müdürlüğümüzce Renkli Karnabahar Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında 29 üreticiye 100 dekar alanda ekilmek üzere 220.000 adet renkli karnabahar fidesi (154 000 mor renkli karnabahar, 66 000 Turuncu renkli karnabahar ) temin edilmiştir.”dedi.

1.300.869,00 TL olan ”Renkli Karnabahar Üretimini Geliştirme Projesi”nin %75’lik kısmının Tarım ve Orman Bakanlığı, %25’lik kısmının da çiftçi tarafından karşılandığını söyleyen Sağlam; ”Ülkemizde 2023 yılı üretim sezonunda 1 120 034 dekar alanda 3 491 127 ton kışlık sebze (Beyaz Baş Lahana, Kırmızı Baş Lahana, Kara Lahana, Karnabahar, Ispanak, Pırasa ve Turp) üretimi gerçekleşmiştir. İlimizde ise toplam sebze üretimi (1.010.000) bir milyon on bin ton civarında olup, kışlık sebze üretimi ise 100 997 dekara alanda 537 798 ton olarak gerçekleşmiştir. Kışlık sebze üretim alanlarının %8,81sine sahipken üretimin %15,11 nü ilimiz tarafından karşılanmaktadır. İlimiz kışlık sebze alanlarının yaklaşık %84,’ünü, karşılamaktadır.”dedi.

Samsun’da,2023 yılında 17 545 dekar alanda Karnabahar üretimi yapıldığın ve 70.098 ton renkli karnabahar üretildiğini ifade eden Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, bu üretimin tamamına yakınının Bafra ilçesinde yapıldığını ve bu üretimin çoğunluğunun iç piyasada tüketildiğini, 5.000 ton da ihracat gerçekleştirildiğini söyledi. söyledi. üretim gerçekleşmiştir. Üretimin tamamına yakını Bafra ilçemizde gerçekleştirilmektedir.

2024 yılında yaklaşık 17.000 dekar alandan 60.000 tona yakın üretim beklendiğini belirten Sağlam; ”Turuncu Karnabahar, Dikim sonrası ortalama 75-80 günde hasat olgunluğuna ulaşırken Mor Karnabahar, dikim sonrası ortalama 85-110 günde hasat olgunluğuna ulaşmaktadır. Proje kapsamında 20 Ağustos -10 Eylül tarihleri arasında fide teslimleri yapılmıştır. Dekara 2200 adet bitki dikilmiş olup dekara verim beklentimiz 2 ton dur. İlimizden kışlık sebze ihracatı geçmiş yıllarda düşük miktarlarda seyretmesine karşın 2020 üretim sezonundan itibaren İlimizden direk ve dolaylı olarak ihracat yapan firmalar tarafından ilçemizde üretilen kışlık sebze (Pırasa Brokoli Baş Lahana Karnabahar) yaklaşık 4250 ton olan ihracatımız 2023 üretim sezonunda yaklaşık 8 000 ton seviyelerine ulaşmıştır” dedi.

Toprak haber

Bir yanıt yazın