Samsun’da, Kahverengi Kokarca ile Mücadele Çalışmaları Devam Ediyor…
-
Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın “Kahverengi Kokarca Eylem Planı” kapsamında yürüttüğü Kahverengi Kokarca mücadelesi ile ilgili “Kahverengi Kokarca Değerlendirme Toplantısı” Samsun’da yapıldı. Samsun DSİ 7. Bölge konferans salonunda,gerçekleştirilen toplantıya Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, ilçe Belediye Başkanları, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, Samsun Ticaret Borsası, Çarşamba, Terme ve Bafra Ticaret Borsası Başkanlıkları, Samsun İlkadım Ziraat Odası, Çarşamba, Terme, Salıpazarı, Tekkeköy, 19 Mayıs, Havza, Kavak, Lâdik, Vezirköprü Ziraat Odaları, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü,İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Müftülüğü, Fındık Üretici Birlik temsilcileri katıldı.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kahverengi Kokarca ile mücadelede yürütülen çalışmalar hakkında şunları söyledi:”Tarımsal üretim yapılan alanlarda büyük ekonomik kayıplara sebep olan kahverengi kokarca ile mücadelemiz; Bakanlığımız “Kahverengi Kokarca ile Mücadele Eylem Planı” gereğince, 2024 yılı bitki sağlığı uygulama programı kapsamında Entegre Mücadele prensipler doğrultusunda ve Kahverengi Kokarca teknik talimatı ve Cezbet – Öldür yönergesine göre İl müdürlüğümüz ve 17 ilçe müdürlüğü personelimizce yürütülmektedir.
Bu mücadelede bütün koordinasyon ve sorumluluk kurum olarak İl Müdürlüğümüz ve 17 İlçe Müdürlüklerimizde. 2024 yılında İl Merkezimiz ve 17 İlçede 216 kişiden oluşan mücadele teknik ekipleri oluşturduk. Mücadele çalışmalarımızda bize her türlü mali, ekipman desteğini sağlayan başta Sayın Valimiz olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz.
Kahverengi Kokarca ile mücadelede, Valilik Eylem Planı ve Bakanlık Eylem Planı yapıldığını ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Sağlam; ”Eğitim çalışmalarımızı da eş zamanlı yürüterek sahada eylem planında belirtilen bütün kurum ve kuruluşlarla bu mücadelenin en önemli ayağını oluşturan çiftçilerimiz ile birlikte, toplu halde eş zamanlı biyosidal ve kimyasal mücadele ile devam ediyoruz. 2025 yılında da mücadelemize 7/24 devam edeceğiz. Kahverengi kokarca ile mücadelede topyekün hep birlikte hareket etmenin, ortak çalışmalar yürütmenin önemini bir kez daha hatırlatmak isterim. Mücadele Eylem Planı içinde görev alan kurum ve kuruluşlara bugüne kadar olan destekleri için tekrar teşekkür ediyorum. Ortak çalışmamızın başarımızı arttıracaktır” dedi.
Toplantıda konuşma yapan Samsun Valisi Orhan Tavlı; ”İlimiz tarımsal üretiminde başta fındık olmak üzere önemli ölçüde verim ve kalite kayıpları meydana getiren, tahripkar, istilacı ve polifag bir zararlı olan Kahverengi Kokarca ile mücadele; Bakanlığımız “Kahverengi Kokarca İle Mücadele Eylem Planı” gereğince; 2024 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında Entegre mücadele prensipler doğrultusunda ve Kahverengi kokarca teknik talimatı ve cezbet-öldür yönergesine göre yürütülmektedir. Bakanlığımız Kahverengi kokarca Eylem Planı Kapsamında; 2024 yılında il merkezi ve 17 İlçede 216 kişiden oluşan mücadele teknik ekipleri oluşturuldu. İl Müdürlüğümüz ve Samsun Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla hazırlanan Kahverengi Kokarca konulu afişler merkezde 20 noktada billboardlarda ve 20 noktada raketlerde, ayrıca 10 ilçede, 12 noktada billboard ve raketlerde yayımlandı.”dedi
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Samsun Büyük Şehir Belediyesi ve YİKOP katkıları ile uygulamaya konulan “Kahverengi Kokarca İle Entegre Mücadelede Popülasyon İzleme Projesi” hakkında yapılan çalışmalardan bahseden Vali Tavlı; 19.04.2024 tarihinde Çarşamba İlçesi Karaağaç mahallesinde Bahçe günü etkinliği düzenlendiğini ve üreticiler ile sektör paydaşlarına Kahverengi Kokarca Böceğinin tanıtıldığını söyledi. Tavlı sözlerine şöyle devam etti;”Bu proje ile ve yerel kaynaklardan temin edilen 420 adet funnel tuzak 17 İlçemize dağıtılmış ve belli lokasyonlara asılması sağlandı. 2024 yılı içerisinde kahverengi kokarcaya karşı yaklaşık 1.000.000 milyon dekarı fındık olmak üzere toplamda 1.007.185 dekar alanda kimyasal mücadele yapıldı.İlimiz üreticilerine üreticilerine 81.131 SMS gönderilerek kimyasal mücadele zamanının geldiği bildirildi. KTAE Müdürlüğünde Biyolojik Mücadele için üretilen 14.464 adet ( trisolcusjaponicus) samuray arıcığının 14 ilçemizde belirlenen lokasyonlarda salımı gerçekleştirildi. 2024 yılı Ocak ayından Ağustos ayının son haftasına kadar olan süreçte İlimizde Kahverengi kokarcanın tanınması ve mücadelesi ile ilgili gerçekleştirilen bilgilendirme toplantılarında toplam 27.700 üreticiye eğitim verildi. Bu toplantılarda, 20.616 adet Afiş/liflet dağıtımı gerçekleştirilmiş olup 408 basın yayın çalışması yapıldı. Kışlaklara çekilme aşamasında kahverengi kokarca ile 1500 adet feromon kullanılarak cezbet- öldür yöntemi ile mücadele yapıldı. 2024 yılı kışlak mücadelesinde 47.592 hanede biyosidal ürünlerle ilaçlandı.”
29 Kasım 2024 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Başkanlığında; Tarım ve Orman, Sağlık Bakanlığı yetkilileri, 13 İl valisi ve Samsun dahil 13 İl Tarım ve Orman Müdürünün katıldığı “Kahverengi kokarca değerlendirme toplantısı” yapıldığını ifade eden Vali Orhan Tavlı, ”7 Aralık 2024 tarihinde Samsun Valiliğimizin başkanlığında 17 ilçe Kaymakamı ile Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü, İl Müdür yardımcısı, BÜBS Şube Müdürü BÜBS şubesinde konu sorumlusu uzmanlar ile “Kahverengi Kokarca Değerlendirme Toplantısı” yapıldı. Toplantıda İl ve İlçe Koordinasyon kurulları oluşturularak Kaymakamlıkların uhdesinde yürütülecek çalışmalar ile İl/İlçe tarım müdürlükleri, Belediyeler ve diğer paydaş kurumların görev ve sorumlulukları karara bağlandı. Bugün itibarıyla gerçekleştirmiş olduğumuz toplantı ile;Samsun BŞB, 17 ilçe belediyeleri, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ve 17 ilçe müdürlüklerimiz, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Ziraat Odaları, Ticaret Borsaları, KTAE, Fındık Üretici Birliklerinin katılım sağlayarak Kahverengi Kokarca Mücadelesinde 2025 yılında yapılacak çalışmaları değerlendirdik ve eylem planımızı oluşturduk” dedi.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Lale Baykal “Kahverengi Kokarca 2025 Yılı Mücadele Stratejisi” konulu sunumunun ardından toplantı sona erdi.