Samsun’da, Gıda Güvenirliği, Gıdanın Korunması ve İsrafının Önlenmesi Konulu Eğitimler yapılıyor.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Okullarda Gıda Güvenirliği, Gıdanın Korunması Ve İsrafının Önlenmesi” Bakanlık Projesi kapsamında okullarda eğitimler verilmeye devam ediyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM:
“Gıda kayıpları ve israfı da açlık ve kötü beslenme gibi öncelikli küresel sorunlar arasında yer almakta olup; başta çiftçi, tüketici ve gıdanın tüketicilere ulaşmasını sağlayan zincirin halkalarında bulunan tüm paydaşlar açısından ekonomik zarara yol açmasının yanı sıra ülke ekonomisi ve çevre üzerinde de olumsuz etkilere sebep olmaktadır.
Bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanlığımızca geliştirilen ‘Okullarda Gıda Güvenirliği, Gıdanın Korunması Ve İsrafının Önlenmesi’ Projesi kapsamında, 81 il ve ilçeler olarak Gıda Kontrol Görevlilerince yürütülmekte olan eğitim çalışmalarımız sürmektedir. Malumunuz olduğu üzere, gıda kayıp ve israfının önüne geçebilmek için öncelikle Gıdanın Korunması gerekmektedir. Bu da ancak gıda okur- yazarlığı ve güvenilir gıda bilincinin arttırılmasıyla sağlanacaktır.
Bakanlığımız bu sebeple, geleceğin büyükleri olan gençlerimiz üzerinde; gıda güvenirliği, gıdanın korunması ve israfın önlenmesi hususunda farkındalık oluşturma ve bilinçlendirmenin arttırılmasını hedeflemiştir. Bu amaçla¸ 2018- 2023 Stratejik Planında ‘Okullarda Gıda Güvenirliğine Yönelik Uygulamaları Geliştirme’ Programına yer verilmiştir. Bu doğrultuda 2018 itibari ile başlatılan eğitimlere maalesef Covid-19 pandemi süreci nedeniyle ara verilmiştir.
Bu durum 2022 yılı için ülke bazında planlanan eğitim verilecek öğrenci sayısının 6 bin’den 40 bin’e ulaşmasına neden olmuştur. Samsun İlimiz için bu kapsamda planlanan hedef sayı en az 450 öğrencidir. Bakanlığımız tarafından 2022 yılı Nisan ayında projenin yeniden 3’er aylık periyodlar halinde devam edilmesi kararı alınmış ve bu doğrultuda; İlimiz genelindeki okullarda İl Müdürlüğümüz gıda kontrolörlerince yürütülmekte olan eğitim çalışmaları neticesinde toplamda 243 öğrenciye seminer verilmiştir. Konuya dair çalışmalar periyodik olarak devam edecektir.” dedi.
Okullarımızda gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla, bu okullar bünyesinde faaliyet gösteren ve Gıda Güvenlik Bilgi Sisteminde kayıtlı işletmelerin ekiplerimizce denetimlere tabi tutulmakta olduğunu da ifade eden İl Müdürü Sağlam: “Ayrıca Bakanlığımızın okullarımızda gıda güvenilirliği bilincinin arttırılması amacıyla okul kantini, yemekhanesi, büfesi ve diğer gıda işletmelerinde çalışanların Gıda Hijyeni, İşletme Hijyeni, Kişisel Hijyen ve Okul Gıdası gibi konulara yönelik eğitim faaliyetleri de düzenlenmekte olup bu konuda eğitim alan 321 katılımcıya sertifikaları verilmiştir.
Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği kapsamında ilgili çalışanların zorunlu olarak alması gereken eğitimlere de halen devam edilmektedir. Yine okullarımızda gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla okullar bünyesinde faaliyet gösteren ve Gıda Güvenlik Bilgi Sisteminde de kayıtlı olan 425 gıda işletmesi Gıda Kontrol Görevlilerimizce denetimlere tabi tutulmaktadır.
Bugünün küçüğü ve gelecek nesillerin temeli olan öğrencilerimize yönelik tüm bu çalışmalarla Güvenilir Gıda Tüketiciliği bilincinin oluşturulması, farkındalığın sağlanmasıyla gıda kayıplarının ve israfının önüne geçmeyi başaracağımıza tüm kalbimle inanmaktayım” dedi.