Samsun’da Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Faaliyetleri
Dünya’da sektörel ve işletme düzeyinde amaçlara ulaşılabilmek için ülkelerin kendi şartları içinde oluşturdukları farklı veri sistemleri, tarım sektöründe de bölge ve işletme düzeyinde periyodik olarak veri temini ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ile doğrudan ilişkili.
– Tarım işletmelerinin mevcut durumunu belirlemek,
– Uygulanan politikaların etkisini, tarım sektörünün gelişim ve değişim yönünü ortaya koymak,
– Gelecek dönemler için uygulanacak tarım politikalarını planlamada yararlanılacak AB Konseyi’ninin 1965 tarih ve 79/ 65 No’lu düzenleme ile oluşturduğu Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemi çalışmaları Samsun’da da devam ediyor.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün bu konudaki çalışmaları hakkında bilgi veren İl Müdürü İbrahim Sağlam “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde, Birlik ÇMVA sistemine geçme politikası ve diğer taraftan tarım işletmeleriyle ilgili yapısal ve ekonomik sonuçları ortaya koyarak, elde edilen detaylı verilere dayalı karar alma modelleri ile politika oluşturma yaklaşımını öne çıkarmaktadır.
Proje kapsamında ilimizde 2011 yılından günümüze kadar Bakanlığımızın belirlediği tipolojiler çerçevesinde seçilen işletmelerle çalışmalar sürdürülmektedir. 2022 yılı, Bakanlığımızın belirlemiş olduğu tipoloji çerçevesinde, 153 adet Tarımsal İşletme ile Çiftçi katılım anlaşmaları tarafımızca imzalanarak yürürlüğe girmiştir.”dedi.
2022 yılında; Alaçam İlçesinden 17, Bafra İlçesinden 29, Çarşamba İlçesinden 22, Havza İlçesinden 20, Ladik İlçesinden 8, Ondokuzmayıs İlçesinden 24, Salıpazarı 3, Tekkeköy İlçesinden 7, Terme İlçesinden 11 ve Vezirköprü’den 12 işletmenin projeye dahil edildiğini söyleyen Sağlam, ”Proje kapsamındaki bu işletmelere Çiftçi Kayıt Defterleri teslim edilmiş olup, İşletme sahipleri ile açılış envanterleri tamamlanmıştır. 2021 yılında 127 işletme ile proje yürütülmüş olup, bu işletmelere 2022 yılında destekleme ödemesi olarak toplamda 76.200 TL ödeme yapılacaktır.” dedi.