Sorting by

×
DestekGıdaGüncelKırsalTarım

Samsun Yakakent’te Kavılca Buğdayı Hasadı ve Hasat makinesi dağıtımı yapıldı.

    Yakakent ilçesi Sarıgöl Mahallesinde, yerli Anadolu çeşitlerinden olan Kavılca Buğdayının organik tarım koşullarında yetiştiriciliğini amaçlayan ”Gelecek Nesilleri Sağlıkla Beslemeli Projesi” kapsamında Kavılca buğdayı hasadı konulu tarla günü etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Yakakent Kaymakamı Abdüssamed Kılıç, Yakakent Belediye Başkanı Şerafettin Aydoğdu, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, İlçe Müftüsü Fatih Çakır, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Osman Akman, İlçe Ziraat Odası Başkanı Şenol Acar, Muhtarlar ve üreticiler katıldı.

Etkinlikte konuşan İl Müdürü İbrahim Sağlam ilimizde buğday üretimi ve ”Gelecek Nesilleri Sağlıkla Beslemeli Projesi” hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Ülkemizde tarım sektörünün ve bu sektörde büyük bir paya sahip olan buğdayın ekonomimizde özel bir yeri olup, insan beslenmesinde ne kadar önemli olduğu her geçen yıl daha çok anlaşılmaktadır.

İlimiz 2023 yılı verilerine göre 994.360 dekar alanda 234.905 ton buğday üretimi yapılmaktadır. Bunun 11.500 dekar alanda 2.855 ton üretimi Yakakent ilçemizde üretilmektedir. 58 bin ton üretim ile en çok üretim Vezirköprü ilçemizdedir.

Yakakent ilçemiz yüksek rakımlı mahallelerinde yetiştirilen ve yerli Anadolu çeşitlerinden olan Kavılca Buğdayının, insan sağlığı ve çevrenin korunması adına önem arz eden organik tarım koşullarında yetiştiriciliğini amaçlayan ”Gelecek Nesilleri Sağlıkla Beslemeli Projesi” kapsamında, tarım ilacı ve kimyasal gübrenin kullanılmadığı organik tarım şartlarında, bitki ve toprak beslemesi için çiftçilerimize organik gübre dağıtımı yapılmıştır. 2023 yılında 28 tonu Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinden, 2 tonu ise Samsun Büyükşehir Belediyesi bütçesinden karşılanan 30 ton katı organik gübre dağıtımı gerçekleşmiştir. 2024 yılında ise tamamı Tarım ve Orman Bakanlığımız bütçesinden karşılanan 26 ton katı organik gübre ve 240 litre sıvı organik gübre dağıtımı yapılmıştır. Organik Tarım mevzuatı gereğince, sertifikalandırma işlemleri Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşları (KSK) tarafından yapılmakta olup sertifikasyon bedelleri Yakakent Belediyesi tarafından karşılanmaktadır. 2025 üretim yılı sonunda yaklaşık 210 dekar alandan hasat edilecek Kavılca Buğdayının, organik tarım koşullarında 3. yılını tamamlamasını müteakip organik tarım sertifikası alması beklenmektedir.

”Gelecek Nesilleri Sağlıkla Beslemeli Projesi”, 34 çiftçi ve 662 dekar alanda 2023 yılında başlamıştır. 2024 üretim sezonu itibariyle projemiz, 3 mahallemizde 37 çiftçi ve 726 dekar alanda devam etmektedir.

İlimizde yapılan organik tarım ürün yetiştiriciliği konusunda bilgi veren İl Müdürü İbrahim Sağlam şunları söyledi: ”Ürün grubu olarak doğal toplama, meyve, sebze ve tarla bitkileri toplam 2.252 çiftçimiz organik üretim yapmaktadır. Bu çiftçilerimiz 50.457 da alanda 73.774 ton üretim yapmaktadır. Organik tarımın üretiminde büyük bir kısmında fındık yer almaktadır. Meyve alanlarında 66 bin ton, sebze alanlarına 144 ton ve tarla bitkilerinde 7.351 ton organik üretim yapılmıştır.

Ayrıca buğday hasadı konulu tarla gününde Samsun Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı tarafından, Yakakent Ziraat Odası Başkanlığı adına alınan 2 adet Elle Kullanılabilir Hasat Makinası, Büyükkırık, Sarıgöl ve Mutaflı Mahallelerinde “Organik Kavılca Buğdayı Üretim Projesi”nde üretim yapan çiftçilerimizin kullanımına verilecektir. Hasat makinesinin adedi 163.000+ KDV (% 10) olacak şekilde projelendirilmiş olup toplam proje maliyeti 358.600 TL dir. İlimiz tarımına ve projemize katkılarından dolayı Samsun Valimiz Sayın Orhan Tavlı’ya özellikle teşekkürlerimi arz ediyorum. Kırsalda yaşayan gençlerimizi tarımsal üretime dahil ederek doğdukları yerde doymalarını amaçlıyoruz. Bunun için projelerimiz ve çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Üreticilerimizin İlçe Müdürlüklerimize müracaat ederek projelerini sunmalarını bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Bakanlığımız, Sayın Valimizin talimatlarıyla YİKOP, DOKAP, Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın destekleri ile üreticilerimizin kırsalda üretim yaparken, tarım alet ve makine destekleriyle işlerini kolaylaştırarak, yaşam konforlarını da arttırmak istiyoruz. Çiftçilerimizden, İlçe Müdürlüklerimizden daha çok proje bekliyoruz. Biz desteklerimizle her zaman çiftçilerimizin yanındayız. Sayın Valimizin talimatlarıyla, daha çok mahalleye ve daha çok üreticiye ulaşmak amacıyla, Ziraat Odasının koordinatörlüğünde ilerleyen zamanlarda hasat makinelerimizin sayısını arttırmayı amaçlıyoruz.

Projelerimizin, Hasat Makinalarımızın çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.

Etkinlikte konuşan Yakakent Kaymakamı Abdüssamed Kılıç şunları söyledi: ” Ülkemiz ve ilimiz ekonomisine önemli katkılar sunan tarım, hayvancılık, balıkçılık faaliyetlerine yönelik projeleri destekliyoruz. Her zaman üreticimizin yanındayız. Üreticilerimizle bir araya gelerek, yüz yüze sorunlarını dinliyor çözüm yolları üretiyor ve taleplerini alıyoruz. Yüksek rakımlı, parçalı küçük arazilerde çiftçilerimizin işini kolaylaştıracak tarım alet ve makine kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu açıdan el ile kullanılan hasat makinesi desteğinde bulunan Sayın Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Tarım ve Orman İl Müdürümüze teşekkür ediyorum. Ziraat odasının koordinasyonunda mahalle muhtarlarımızın aracılığıyla daha çok çiftçimize ulaşarak mahallelerimiz arasında dayanışma kültürünün geliştirilmesine katkı sunacağız ve maliyet avantajı ile kamu kaynaklarımızı daha tasarruflu kullanacağız.

İlçemizde tarımsal üretimde yerli ve milli tohum kullanımını ve organik tarım ile üretim yapmayı yaygınlaştırmalıyız. İlçemizde 2-3 yıldır devam eden organik tarımla üretim yaparak, katma değeri yüksek ürünler üreterek ekonomiye katkısını arttıracağız. Pazar konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Çiftçilerimizin bilinçli üretim yapması noktasında Tarım ve Orman İl ve İlçe müdürlüklerimizin personeli aralıksız eğitimlerini sürdürmektedir, kendilerine ilçemiz tarımına katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Organik tarımın vazgeçilmezi olan organik gübre dağıtarak, çiftçilerimizi destekleyen Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımıza, teşekkür ediyorum. Organik Tarım mevzuatı gereğince, sertifikalandırma işlemleri Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşları (KSK) tarafından yapılmakta olup sertifikasyon bedellerini ödeyen Yakakent Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. İnsan sağlığı ve çevrenin korunması adına önem arz eden organik tarım koşullarında yetiştiriciliği amaçlayan ‘Gelecek Nesilleri Sağlıkla Beslemeli Projesi’nde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Projemizin ve hasat makinelerimizin üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum.