Samsun İlkadım’da Arıcılık Kursu Sertifika Töreni Yapıldı..
İlkadım İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İlkadım Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğince düzenlenen 84 saatlik ‘Arıcılık İçin Hazırlık ve Arı Bakımı’ konulu Arıcılık Kursu sonunda katılımcılar törenle sertifikalarını aldı. Samsun İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan törende kursa katılan ve başarılı olan 45 kursiyere, sertifikaları verildi.
İlkadım İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Gökhan Koç, Ziraat Mühendisi Hüseyin Koç ve Veteriner Hekim Abdülkadir Şimşek’in eğitici olarak görev yaptığı kursun sertifika töreninine; Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlar Dairesi Başkanı Dr. Ali Korkmaz, Samsun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rasim Kaplan, Şube ve İlçe Müdürleri ilepersonel katıldı.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM; “İlimizde 2021 yılı TÜİK verilerine göre Arıcılık yapan işletme sayımız 1610, toplam arılı kovan sayımız ise 86.076’dır. Samsun ili Arı Yetiştiriciliği’ne uygun bitki örtüsü ve iklime sahip olup, Ülkemizde 940 ton bal üretimiyle 26. sırada yer almaktadır. İlimizde, Arıcılık yapan işletme sayımız 1610, Arılı Kovan sayısı 86.076 adettir. 2020 yılı Arılı Kovan desteklemesi kapsamında 827 işletmedeki 75.130 kovana 1.1126,950 TL destekleme ödemesi yapıldı.”dedi.
Arıcılık açısından Samsun’nun sahip olduğu doğal elverişliliğin, ideal bal üretimi hedefine ulaşması için yoğun çaba harcandığına değinen Sağlam, yüksek rakımlı yerlerde bulunan kestane ağaçları çiçeklerinden Haziran- Temmuz aylarında elde edilen balın rengi koyu kahverengi, acımsı ve kendine has keskin bir kokusu bulunduğunu söyledi. B ve C vitaminleri açısından zengin ve tıbbi bal olarak kabul edilen kestane balının, hem antioksidan hem de antimikrobiyal yönden, çiçek ballarından % 50- % 60 daha fazla yararlılığa sahip olduğunu dile getiren Sağlam;
Arıcılığın ileri düzeylere taşınarak yeni gelir kaynakları oluşmasında önemli yere sahip olan ana arı yetiştiriciliğinin arıcılarımız tarafından bilinmesi ve yaygınlaştırılması bu aşamada çok önemlidir. Ticari alanda Arıcılık faaliyetinin yapılabilmesi; sağlıklı, verimli ve genç ana arılarla çalışmaya bağlıdır. Ana arı üretimimiz, maalesef Ülkemiz gereksiniminin ancak % 5 ini karşılayacak düzeydedir. İlimiz Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından, Bafra ilçemiz Ağıllar mevkiinde bu hususta bir Projemiz faaliyete geçmiştir. Proje için 250 Ana Arı ile birlikte, üretim için gerekli alet, ekipman ve makine alımları da yapılmıştır. Proje kapsamında üretilecek ana arılar ilimiz üreticilerine dağıtılarak damızlık olarak kullanmaları sağlanacaktır. Böylece, üreticilerimiz kendi ana arılarını üretmeye başlayacaklardır.” dedi.
Arı sütünün de antienflamatuar, antialerjik ve immun sistemi güçlendirici etkisinden bahseden İl müdürü Sağlam, insan sağlığı üzerine olumlu tesiri olduğunu ifade etti. Samsun İl Tarım Ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; ” Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından, Samsun İlimizde Arı Sütü üretim ve kullanımını arttırmak amacı ile kabul edilen; Samsun İli Arı Sütü Projesi ile öncelikli olarak belli yaşın altındaki 10 aileye Arı Sütü üretimi konusunda bir hafta süreli eğitimler verilecek, teknik gezi ile örnek işletmelerin görülmesi sağlanacaktır.
Ayrıca Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nce ‘Arıcılık, İpekböcekçiliği, Kaz ve Hindi Yetiştiriciliği Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Proje’ kapsamında İlimizde 14 arı yetiştiricisine alet ekipman ve makine alımı sağlanmıştır. Proje kapsamında hibe oranı % 50 olup; hak edişe esas 194.211,33 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.” dedi.