Sorting by

×
GüncelHayvancılıkSağlık

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Şap Hastalığına Duyarlı Hayvanların Sevklerine Dair Duyurusu

28.08.2020 tarih ve 2020/06 sayılı “Şap Hastalığına Duyarlı Hayvanların Korunmuş Bölgelere Sevklerinde Uygulanacak Prensipler Genelgesi” kapsamında açıklama yapan Samsun İl Tarım Ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, ”Trakya (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul Avrupa Yakası, Çanakkale Avrupa Yakası) Şap Hastalığından aşılı ari statüsüne yükseltilmiş ve korunmuş bölge olarak ilan edilmiş, Anadolu’da ise hastalık büyük ölçüde kontrol altına alınmıştır.Trakya’da şap hastalığı yönünden elde edilen aşılı ari statüsünü aşısız ari statüsüne ulaştırabilmek, Anadolu illerine de aşılı arilik statüsü kazandırabilmek ve yeni korunmuş bölgeler ilan edebilmek amacıyla Anadolu’dan Trakya’ya sığır, manda, koyun ve keçi cinsi hayvanların sevkiyatı genelgede yer alan kurallar çerçevesinde yapılacaktır.” dedi.

Samsun Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam’ın Genelge’de belirttiği kurallar;
1. Hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olmalı ya da izolasyon süresinin bitiminde en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalıdır.
2- Hayvanlar sevk edilmeden önce 30 gün süre ile bir işletmede izole edilecektir.
3- Bu süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsünün varlığı yönünden teste tabi tutulacaktır. Teste (serolojik-NSP) tabi tutulan hayvanların tamamında sonuçlar negatif olarak raporlanmış olmalıdır.Raporlama tarihinden itibaren 15 gün geçerlidir. Bu süreyi geçiren işletmedeki hayvanlara sevk verilmez ya da hayvanlardan kan numunesi alınarak yeniden teste tabi tutulur.
4- İzolasyon başlangıcından sonuna kadar işletmenin bulunduğu 10 km’lik yarıçaplı alan içerisinde en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır.
5-Bu şartları taşıyan hayvanlar için İlçe Müdürlüğü resmi veteriner hekimi tarafındanYurtiçi Hayvan Sevklerine Mahsus Veteriner Sağlık Raporu düzenlenir.
6-Sağlık raporuna; büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için Nakil Belgesi, Dezenfeksiyon Belgesi, Hayvan Nakilleri Takip Formu ile Şap Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş Rapor eklenecektir.
7-Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği kapsamında bulundurulması gereken belgeler (sürücü ve bakıcı yeterlilik belgesi ve Nakliyeci Yetki Belgesi bulundurulacaktır.
8-Hayvanlar yükleme yapılırken ve nakledilirken şap hastalığına maruz kalmamalıdır.
9-Korunmuş bölge girişlerinde oluşturulan Çanakkale, İstanbul – Yavuz Sultan Selim Köprüsü Balıkesir (Bandırma) ve YalovaHayvan Sevk Kontrol Noktasında hayvanların sağlık kontrolleri yapılacak, sevk için gerekli olan evraklar incelenecektir.
10-Kurban Bayramı için planlanan ilave önlemler ve daha önceki önlemlerde yapılması planlanan değişiklikler konusunda İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi Genelge çerçevesinde Anadolu yakasında oluşturulacak kurbanlık hayvan satış yerleri, kesim yerleri gibi hususları kapsayacak şekilde hazırlanan planın ana hatları mümkün olduğunca detaylandırılacaktır.
şeklinde 10 maddeden oluşmaktadır.