Samsun Bafra’da Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Dağıtımı
Organik Üretimi Geliştirme Projesi Kapsamında Bafra’da Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Dağıtım Törenle yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü bünyesinde Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanarak, Bafra İlçe Müdürlüğü ve İl Müdürlüğü ile birlikte yürütülen Bafra İlçesi Sürmeli ve Çevre Köylerde Organik Tarımsal Üretimi Geliştirme Projesi kapsamında bitki koruma ürünleri ve gübre dağıtımı yapıldı.
Bafra Sürmeliköy’de gerçekleşen organik girdi dağıtım törenine; Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, İl ve İlçe Müdürlüğü personeli ile başta organik ve yanı sıra konvansiyonel üretim yapan çiftçilerimiz katılmışlardır.
Törende bir konuşma yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “Bu Proje ile Bafra’da organik sebze üretimi başta olmak üzere, bu alanda üretim yapan çiftçilerin desteklenmesi ve organik tarımda üretici sayısı ile üretim alanının arttırılması hedeflenmiştir. İlçede organik üretimin geçmişine baktığımızda, İlimiz İlkadım İlçesinde kurulan Organik Pazar için yaş sebze ve meyve temini amacıyla 2008 yılında Bafra İlçesi Sürmeli, Çalköy, Darboğaz, Uluağaç, Lengerli Mahallelerinde 5 üretici ile organik tarımsal üretime başlanmış ve ÇATAK desteği ile üretici sayısı 30’a kadar çıkmış ancak daha sonra organik bitki koruma ürünü ve bitki besleme temini ve pazarlama aşamalarında yaşanan sorunlar ve ÇATAK desteklerinin sona ermesi neticesinde üretici sayısında düşüş yaşanmıştır.
Sonrasında Samsun Büyükşehir Belediyesi eliyle Sürmeli Mahallemizde yerel pazar kurulması ile ürün çeşitliliği ve devamlılığının sağlanması amaçlı üreticilerin organik üretime teşvik edilmeleri gereği hasıl olmuş ve bu kapsamda; sebze üretimi ağırlıklı olmak üzere, organik üretim yapan 12 çiftçimizle birlikte 8 yeni üreticinin daha organik tarımsal üretime geçmelerini sağlanmıştır. Doğal kaynakların korunması, yerel pazarda organik güvenilir gıdaların tüketicilere sunulması ile üreticilerin gelir seviyelerinin artırılarak, izlenebilir ve sürdürülebilir bir tarımın mümkün kılınması için, Projede belirtilen mahallelerde kontrol ve sertifikasyon ücretini kendi karşılayabilecek (OTBİS’e kayıtlı ) 20 üretici ile sebze, meyve ve tahılların yetiştirilme periyodu süresince Organik Sertifikalı Bitkisel Üretim yapılmaktadır.
An itibarıyla gelinen noktada Bafra İlçemizde; toplamda 12.103 dekar alanda 14.277 ton organik bitkisel üretim yapılmakta olup;
– 11451 dekar alanda 14.066 ton Tarla Bitkileri (Kolza, Mısır, Çeltik, Yonca, Çayır, Buğday) üretimi,
– 619 dekar alanda 144 ton Meyve Üretimi (Fındık, Ceviz, Trabzon Hurması vd),
– 33 dekar alanda 67 ton sebze üretimi olmasına karşın;
Sadece 71 dekar alanda üretilen 98 ton yaş sebze ve meyve üretimi ile Sürmeli Mahallemizdeki organik ürünlerin satıldığı pazar yerimize ürün arzı sağlanabilmekte ve hatta üreticilerimiz, kısmen de olsa İstanbul ve Ankara illerinde bulunan organik pazarlara ürünlerini göndermektedirler.”dedi.
‘Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi’ kapsamında,organik bitkisel üretim yapan veya bu alanda üretime yeni başlayacak olan üreticilere dağıtılmak üzere; Organik Bitki Koruma Ürünleri ile organik sıvı gübre, katı iz elementi verildi. Bafra İlçesinde Bitkisel üretim yapan 12 kişi ve 8 yeni üreticiye ise;
Bitki Koruma Ürünü Olarak;
1- 24 adet Litrede 480 g Spinosad 2,4 lt
2- 40 adet Litrede 10 g Azadiractin A 40 lt,
3- 20 adet % 1,3 Bacillus Sublitis QST 713 100 lt
Gübre ve iz elementi olarak;
1- 80 adet Bitkisel Menşeli Sıvı Organik Gübreler 200 lt;
2- 40 adet Katı İz Elementleri (B, Cu, Fe, Mn, Zn) 40 kg,
Dağıtımı yapıldı.