Rusya’dan 200’den fazla ürüne ihracat yasağı, Ukrayna’da gıda satışlarına kısıtlama!
Batı’nın yaptırımlarına şeker ile tarımsal üretimde büyük öneme sahip, küresel ihracatta en yüksek paya sahip olduğu gübre de dahil 200’den fazla ürüne ihracat yasağıyla yanıt veren Rusya, Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri hariç tahıl ihracatını da yasakladı. Bu arada bazı bölgelerde insanların “yemek için birbirlerine saldırmaya başladığı” iddia edilen Ukrayna’da, temel gıda ürünlerinin satışına kısıtlama getirdi.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal hareketine batının yanıtı ekonomik ambargo ve yaptırımlar olmuş, yaptırımlarda başı çeken ABD ve İngiltere Rusya’dan gaz ve petrol alımını durdurmuştu.
Bu gelişmenin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batının yaptırımlarına hammadde ve ürün ihracatlarının yıl sonuna kadar yasaklanacağını duyurmuştu.
Rusya, 200’den fazla ürünün ihracatını geçici olarak yasakladı
Putin’in mal ve hammadde ihracatı yasağına ilişkin imzaladığı kararnamenin listesi açıklandı. İhracatı yasaklanan 200’den fazla ürünün yer aldığı listede, teknoloji ürünleri, telekomünikasyon, tıbbi ekipman, otomobil, tarım makineleri, vagon ve lokomotif, konteyner, türbin, metal ve taş işleme makineleri, monitörler, projektörler, konsollar ve paneller dahil olmak üzere birçok ürün bulunuyor.
Bu ürünlerdeki ihracat yasağı, Rusya’nın “hasım ülkeler” listesinde bulunsun bulunmasın, her ülkeyi kapsayacak.
Avrasya Ekonomik Birliği, Abhazya ve Güney Osetya, 31 Aralık 2022 tarihine kadar geçerli olacak ekonomik kısıtlamalarda kapsam dışında tutulacak.
Şeker ve gübre ihracatına da yasak geldi
İlk gelen bilgiler hükümetin ihracat yasağı listesinde tarım ürünlerinin olmadığını gösterirken, ilerleyen saatlerde Rusya’dan şeker ihracatının da 31 Ağustos’a kadar yasaklandığı bildirildi. Rusya ayrıca, sadece Avrasya Ekonomi Birliği ülkelerine (Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan) olmak üzere, tahıl ihracatını da yasakladı. Yasak, 31 Ağustos’a kadar buğday, çavdar, arpa ve mısır için geçerli olacak.
Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov da, gübre ihracatını geçici olarak askıya aldıklarını duyurdu. Rusya, küresel gübre ihracatında yaklaşık 12’lik payıyla dünyanın en büyük ihracatçısı konumunda bulunuyor.
Putin brifing aldı
Batı’nın yaptırımlarına hammadde ve nihai ürün ihracat yasağı ile karşılık veren Rusya hükümeti, yıl sonuna kadar şirketlere yönelik tüm planlı iş denetimlerini durdurdu.
Devlet Bakanı Putin, tahılda bu yılki hasat tahminlerinin iyi olduğunu ve iyi bir ihracat potansiyelinin devam ettiğini söylerken, Tarım Bakanı Dmitri Patruşev Putin’e, “Rusya, temel ürünler için tüm ihtiyaçlarını tam olarak karşılıyor. Ülkenin gıda pazarındaki durum istikrarlı” şeklinde rapor verdi.
“Perakende zincirlerine büyük müşteri akını var, ancak zincirlerde sosyal açıdan önemli olan temel tüketim mallarında yeterli stok mevcut. Sorun yaşanmayacak” açıklaması yapan Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, gerekli görülmesi halinde hükümetin sosyal açıdan önemli temel tüketim ürünleri için fiyatlarda devlet düzenlemesine başvurabileceğini duyurdu.
Bu arada Rusya’daki faaliyetlerini durduran şirketler arasına, küresel şekerleme devi Mars da katıldı. Rusya’daki yatırımlarını, ürün ithalatını ve ihracatını durdurma kararı alan Şirketin markaları arasında, Snickers, Twix, Bounty, Milky Way, Orbit, Whiskas ve Pedigree bulunuyor.
Ukrayna’da gıda sıkıntısı büyüyor
Öte yandan Rusya’nın saldırılarını sürdürdüğü Ukrayna’da gıda sıkıntısı giderek artıyor.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nden (ICIRC) bir yetkili, Rus ordusunun kuşatması altındaki liman kenti Mariupol’de insanların “yemek için birbirlerine saldırmaya başladığını” iddia etti. Komitenin Mariupol’deki Heyet Başkanı Sasha Volkov yayınladığı sesli mesajında, kentteki yiyecek ve su kaynaklarının tehlikeli derecede düşük seviyelere ulaştığına dair haberler olduğunu aktardı. Volkov, birçok ailenin çocuklarını beslemek için yiyeceklerinin tükendiğini ifade ederek, bazı bölgelerde durumun daha kötü olduğunu ve insanların “yemek için birbirlerine saldırmaya başladığını” aktardı.
Mariupol’da “sebzelerin karaborsaya” düştüğünü, kentte et ve benzeri gıdaların ise bulunmadığını belirten Volkov, özellikle diyabet ve kanser hastaları için kentte ilaç bulunamadığını söyledi.
Temel gıda ürünlerinin satışı kısıtlandı
Savaş nedeniyle ülkede birçok şehirde tedarik zinciri aksarken, marketlerde boşalan raflar yeni ürünlerle doldurulamıyor. Yaşanacak gıda sorununun önüne geçmek için marketlerde temel gıda ürünlerinin satışına kısıtlama getirildi.
Odessa Valiliği tarafından alınan kararla, şehirdeki marketlerden temel gıda ürünlerinde satışında limit uygulanması gereken ürünlerin listesi gönderildi. Yeni kararla birlikte artık marketlerden, şeker, karabuğday, buğday gevreği en fazla 2 paket alınabilecek. Patates, 5 kilogramdan fazla alınamayacak. Yumurta ise 30 adetten fazla satılmayacak.
Kaynak: www.gidahatti.com