Peynir altı suyu için daha çevreci bir çözüm bulundu
Süt ürünleri sektörünün yan ürünlerinden biri olan peynir altı suyu bu teknolojiyle daha verimli ve ekonomik bir şekilde değerlendirilebilecek.
Sütün pıhtılaştırılması ve bu pıhtının peynir üretmek üzere ayrılmasından sonra elde kalan sıvıya peynir altı suyu denir. Peynir altı suyu içerdiği tuz ve parçalanması sırasında oluşabilecek maddelerin çevreye olumsuz etkileri nedeniyle doğrudan atık olarak doğaya bırakılamaz.
Protein açısından son derece zengin bu karışımın değerlendirilmesi için çalışmalar sürmektedir. Peynir altı suyu çeşitli içeceklerin bileşimine eklenebilmekte, kurutulup toz haline getirilerek bazı gıdalara katılmakta ve bunların hem besin değerini artırmakta, hem yapısal özelliklerini iyileştirmektedir.
peynir altı suyu
Peynir altı suyu içerisindeki proteinin %98’i geri kazanıldı
Ancak bilim insanları bu yan ürünü çok daha etkili şekilde değerlendirmek üzere yeni bir yol ortaya koydu. Buna göre peynir altı suyunun elektrokimyasal redoks tuz arıtma işlemine tabi tutulması ile tuzun %99’u geri kazanılabiliyor. Bu işlem sırasında üründeki değerli proteinlerin ise %98’i rafine edilebiliyor.