Özel izinle üretiliyor! Salep orkidesinin kurutulmuşu 1000 liradan satılıyor
Samsun’da bu yıl 70 çiftçinin 50 dönüm arazide 35 ton yumru elde ettiği salep orkidesi, içecek, dondurma, pastacılık ve kimya sektörlerinden talep görüyor. Salep orkidesinin kurutulmuşunun kilogram fiyatı 1000 lirayı buluyor.
Tespit edilen türlerden 6’sını tarlaya aktardıklarını anlatan Çalışkan, şöyle devam etti:
“Normalde ektiğiniz bir yumru yine size bir yumru yapıyor ama ‘sök-dik’ dediğimiz bir yöntem geliştirdik. Bu yöntemle bitkiyi erken hasat edip tekrar dikiyoruz. Yani ağacı budadığınızda farklı bir noktadan fışkıran uyuyan bir hücresi vardır. Salepte de bazı türlerde aynı şey söz konusu. Erken hasatla yumrusunu kaybedince bitki ikinci yumru yapmaya yöneldi. Tabii bu sadece 6 türde gerçekleşti. O yüzden salep yetiştiriciliğinde hasat dönemi çok önemli. Çiçeklenme başlangıcında bitkiyi topraktan söküyoruz. O döneme kadar geliştirdiği yumruyu hasat edip tekrar dikiyoruz. Evladını kaybettiği için bitki yeniden yumru yapıyor. Böylece bitkiyi bire iki veya bire üç yumru vermeye zorluyoruz. Böylece sürdürebilir bir salep tarımı oluştu.”
“Tohumluk desteği vermeyi sürdüreceğiz”
EKOMDER Başkanı Hakkı Karaman da hasatta elde edilen salep yumrularının çoğunluğunun üretimi artırmak için tohumluk olarak kullanıldığını belirtti.
Diğer illerden gelen tohumluk taleplerini de karşılamaya çalıştıklarına işaret eden Karaman, “Yumruları kurutup, öğütüp, paketlemeye kadar yapan üreticilerimiz de var. Biz de buna öncülük yapıyoruz. Çoğalması için tohumluk desteği vermeyi sürdüreceğiz.” dedi.
Piyasanın ihtiyacına cevap veremediklerini vurgulayan Karaman, “Salebe özellikle sıcak içim olarak kafeteryalardan talep var. Katkısız olarak ürettiğimiz için alan kafeteryalar çoğaldı. Zaten salep, dondurmanın olmazsa olmaz maddesi. Dondurma üreticileri de kaliteli ürünün peşine düştü. Talepleri karşılayamıyoruz. Türkiye’deki ihtiyacın yüzde 2’sini yapıyoruz. Fazla üretim olmadığı için salep üretimini artırmaya gayret ediyoruz.” diye konuştu.
Karaman, salep yumrusunun kurutulması hakkında da bilgi vererek, “Hasattan itibaren 2 veya 3 gün içinde yıkayıp haşladıktan sonra güneşli havada nemini alırız. Sonra seramızda rüzgar alan bir yerde güneş içinde birkaç ay kuruturuz.” ifadesini kullandı.
Üretici İsmail Mert ise 6 yıldır 3 dönüm alanda salep orkidesi üretimi yaptığını dile getirerek, “Mevsimsel şartlara bağlı olarak tarladan 2 ton civarında ürün alıyoruz. Yumruların kurutulması ile elde edilen salep, 10’da bire kadar düşebiliyor. 1 tondan 100 kilogram kurutulmuş salep çıkıyor. Bu sene kuru salebi 750 liraya toptan satıyoruz. Toz halinde ise bin lira civarında satışı yapılmakta.” şeklinde konuştu.