Ne Yiyorsak O’yuz..!
-
Her hafta Cuma günü Lider Haber TV’de yayınlanan ”Toprağın Sesi” programının bu hafta konusu Gıda oldu.
Ziraat Yüksek Mühendisi Levent Özdemir TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Yaşar Üzüncü’yü programına konuk etti. Son yıllarda tüm Dünya’da ve ülkemizde de gündemden düşmeyen; güvenilir bilgi ve bu ürüne ulaşma arayışı, soframıza ne koyacağız, tabağımızda ne olduğu, çocuklarımıza ne yedireceğiz, nereden alış veriş yapacağız konuları programın ana başlıklarıydı.
Her konuda olduğu gibi gıda konusunda planlamanın önemine değinen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Yaşar Üzümcü, Sağlıklı gıda, gıda güvenliği, sürdürülebilir gıda üretimi, sürdürülebilir gıda güvenliği ve sürdürülebilir sorumluluğun tanımlamalarını yaparak gıdanın günümüzdeki öneminin bir defa daha altını çizdi.
Sunucu Levent Özdemir’in; Metabolizma uzmanı Dr.Mark Hyman’ın köşe yazısında ifade ettiği, “Sadece rejeneratif tarım yöntemleriyle yetiştirilmiş gıdaları tüketseniz bile gıdaların besin kalitesindeki düşüş ve toksik çevremiz yüzünden vücudun ihtiyaç duyduğu şeyleri sadece yiyeceklerden almak mümkün olmuyor.” “Bugün uygulanan sağlıksız tarım yöntemleri yüzünden bildiğimiz meyve ve sebzeler de eskisi kadar fitokimyasal içermiyor” köşe yazısına atıfta bulunarak, ”Acaba biz en başta mı hata yapıyoruz!” sorusuna?
”Bizim üreticimiz her türlü üretimi yapıyor, iyi de yapıyor. Eskiden yediğimiz ürünler ile şimdi yediğimiz ürünler arasında fark olmasının nedeni, endüstriyel üretimin ve ürün çeşitliliğinin artmadır.” diyen Üzümcü; ”Domatesten örnek verecek olursak, bir çok domates çeşidi var, mevsiminde yetişen ince kabuklu domates çeşidi olduğu gibi mevsimi dışında seralarda yetişen kalın kabuklu domates çeşitleri de…
Her ikisinin lezzetinin aynı olmamasının sebebi, ürünün gıda içeriğinin eksik olduğu anlamına gelmez. Bu manada bir çok örnek vermek mümkündür. Ama, bazı tanınmış kişiler medyayı kullanarak kendi”PR”larını artırmak, çıkar sağlamak için yanlış bilgileri doğru bilgi gibi vererek kitleleri yanlış yönlendiriyor. İnsanlarımız da maalesef bizlerden çok, bilim adamlarımızdan çok bunları önemsiyor. Ben ve Gıda Mühendisleri Odası, bu tür davranışlara ve Mark Hyman’ın düşüncelerine katılmıyoruz.”dedi.
Üretici sağlıklı gıdayı nasıl üretmeli, denetimleri nasıl olmalı ve üretimden tüketiciye ulaşan evrelerde devlet ne yapıyor, gıda fiyatları Dünya’da düşerken ülkemizde neden yükseliyor, gıda kaybı ve israfı nasıl engellenir ? sorularını tek tek cevaplayan Yaşar Üzümcü, Son olarak; Gıdanın, canlılar özellikle de insan hayatında ve gelişmesinde çok önemli bir konu olduğunu belirterek, ”Bu konunun ciddi bir parçası olan Gıda Mühendisleri ve Gıda Mühendisliği mesleği çok değerli bir meslek. Bu yüzden kamu ve özel sektörde üretimden sofraya kadar olan süreçte kritik noktalarda Gıda Mühendisleri istihdamı yetersiz ve artırılmalıdır. Çalışan meslektaşlarımızın özlük hakları düzenlenmelidir. Ayrıca üniversitelerde eğitim veren Gıda Mühendisliği Fakültelerinin de eğitim kalitesi artırılmalıdır.”dedi.