Sorting by

×
Güncel

Mış gibi yapmayan liderlerin zamanı

Büyük istifa… Önceliklerin yeniden belirlenmesi… Amerika’da AntiWork (İş Karşıtlığı)… Çin’de Tangping (Yan gel yat)… Büyük grev… Daha neler de neler duyuyoruz.

Peki duyduklarımız, bize ne anlatıyor?

Bir yanda TÜİK’e göre bile yüzde 50’yi bulan enflasyona karşın işverenlerden gelen yüzde 8, en iyisinden yüzde 25 zam teklifi…

Diğer yanda örgütlenemez diye düşünülenlerin örgütlülüğüyle Trendyol, Alpin Çorap gibi işletmelerde yüzde 70 zam kazanımı haberlerinin yarattığı coşku…

Dört bir yandan gelen irili ufaklı işçi hareketleri haberleri…

”Dertleri ortak olanların kazanımları da ortak olur” diyerek sadece Türkiye’de değil, dünyada da dipten gelen bir hak arama dalgası…

Komedyen Cem Yılmaz dahi ‘Reklam yüzü olduğun firmanın neler yaptığını gör‘ çağrılarına sessiz kalamıyor. Hepsi Burada esnaf kuryelerine, ‘Benim yerim çalışanın yanıdır‘ diyerek destek beyanı veriyor.

Şirketler, ‘Yanlış algı yaratılmak isteniyor‘ iddiasını destekleyecek hesaplamalarla kurumsal açıklamalar yapıyor. Bu açıklamalara dakikalar içinde düzeltmeler yapılıyor, ‘Öyle değil böyle‘ deniyor.

Yöneticilerin, ayaküstü görüşmelerde veya telefon konuşmalarında işçilere verdiği ayarların kaydı sosyal medyaya hızla düşüyor.

1970’lerdekine benzer bu hareketliliği desteklemek isteyenler, 1976 yapımı ‘İki Kızgın Adam‘ filmindeki bir repliği sosyal medyada bolca paylaşıyor. Grev kırmak için mafyadan adam kiralayan patrona rest çeken Kadir İnanır’ın repliği şöyle: “Bedava mı ekmek verdin? Karşılığında alın teri aldın, sen değil onlar sana ekmek verdiler.”

Büyük İstifa

Amerika’da bile sendikal hareketlere duyulan inanç, son 42 yılın en yüksek seviyesine çıkıyor.

İşgücünün yaklaşık yüzde 3’lük kısmının işi bırakmasını ‘Büyük İstifa‘ diye adlandıran Teksas Üniversitesi İşletme Bölümü’nden Prof. Anthony Klotz’a göre istifa akımı 2022 yılında da sürecek.

Bu durumu tamamen işi bırakmak değil de ‘yeniden yer değiştirme‘ olarak tanımlayanlar da var. ‘Daha iyi koşullar‘ için sürekli bir hareket hali söz konusu. Daha iyi maaş, daha iyi bir iş-yaşam dengesi kurabilmek ve daha değerli hissedeceği, anlamlı bir işe geçme arzusu.