Sorting by

×
Güncel

Market çalışanlarına çağrı: Korkmayın

Market çalışanları artan iş yoğunluğundan şikayetçi. Patronlar ise sesini çıkartan işçiyi kod 29’u gerekçe göstererek işten çıkartıyor. Mağaza Market-Sen, emekçilere çağrıda bulunuyor.

Korona virüsü pandemisinde marketlerde çalışan işçilerin iş yükü arttı. İşçiler 12 saate varan sürelerle çalıştırılıyor. Bu nedenle haklarını aramak isteyen market çalışanlarına Kod-29 gerekçe gösterilerek işlerine son veriliyor. Son olarak da Şanlıurfa Ceylanpınar’da iki A101 işçisi işten atıldı. Mağaza Market-Sen Örgütlenme Koordinasyonu Üyesi Doğan Can Aras, market çalışanlarının sorunlarını ve işçilerin maruz kaldığı uygulamaları anlattı.

‘PATRONLAR İŞÇİLERİN EMEĞİ KARŞISINDA AHLAK KURALLARINA UYMUYOR’

Doğan Can Aras, işten çıkarmaların yasaklandığı günden bu yana Kod-29 ile işten atmanın eskiye oranla arttığını söyledi. Aras bunun nedenini, “Çünkü patronlar işçilerin var olan haklarını gasp etmek istiyor” diye değerlendirdi: “Kıdem tazminatını vermeden, işçinin sicilini karalayarak, alacağı işsizlik maaşından bile mahrum ederek keyfi olarak işçileri işten attılar. Kod-29’u, ‘İşveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile iş akdinin feshi’ ile tanımlayabiliriz. Ama patronların işçilerin verdiği emek karşısında ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadıklarını görmekteyiz. SGK Kod-29’u bölerek bu haksız işten atmaların aslında üzerini örtmeye çalıştı. Kod-29; Kod-18, Kod-46, Kod-49 diye devam ediyor.”

‘ZORLA İSTİFA ETTİRİLİYORLAR’

Market çalışanlarının istifaya zorlandığını anlatan Aras, şöyle devam etti: “Pandemi boyunca zincir market patronları, işçileri daha zorlu ve ekstrem koşullara zorlayarak en yüksek karı hedefledi. İşçiler 12 saatlik sürelerde köle gibi çalıştırıldı. İşçiden alınacak bir şey kalmayınca çeşitli bahaneler ile işten uzaklaştırıldılar. Zincir marketlerde çoğunlukla işçiler zorla istifa ettiriliyor. İş yükleri artırılıyor, baskı ve tehditlerle hakları yenerek istifa kağıtlarına imza attırılıyor. En son Şanlıurfa Ceylanpınar’da A101 işçileri, sorumluların keyfiyeti ile işten atıldılar. Gösterdikleri gerekçe Kod-49’tu. Bu kod bahane. Esas sorun işçilerin başına zabit diye atanan sorumluların keyfiyetiydi. İşçiler Ceylanpınar’da sorumluların ağa gibi davrandığını, işçileri de marabaları gibi gördüğünü sendikamıza anlattılar. Biz #A101deAğalıkBitecek çalışmasıyla bu gerçekleri gündem ettik. Şu anda benzer sorunlarla karşılaşan birçok işçiden başvuru ve üyelik alıyoruz.”