Sorting by

×
GüncelKırsal

Kuzey Ege’nin son sulak alanı için imza kampanyası: Molozlarla yok edilmesin

Akçay Sulak Alanı için 37 sivil toplum kuruluşunun başlattığı imza kampanyasında, daha önce hafriyat dökülen alanın rehabilite edilmesi ve resmi statü verilmesi talep edildi.

Kuzey Ege’nin son sulak alanı niteliği taşıyan Akçay Sulak Alanı’nın bir kısmı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi (BBB) tarafından bir yılı aşkın süre boyunca hafriyat alanı olarak kullanıldı. Çevrecilerin uğraşları sonucu bölge hafriyat alanı olmaktan çıkarıldı ancak belediye döküm işlemlerine son verse de sulak alanda moloz artıkları halen duruyor.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, yüzlerce canlı türüne ve nesli kritik derecede tehlikede olan yılan balıklarına (Anguilla anguilla) ev sahipliği yapan Akçay Sulak Alanı’nın korunması için imza kampanyası başlattı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nden alanı rehabilite etmesi ve Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ise alanın ulusal öneme haiz sulak alan statüsü ile tescillenmesi talep edilen kampanyayı 37 sivil toplum kuruluşu yürütüyor.

‘ULUSAL ÖNEME HAİZ RESMİ STATÜ VERİLMELİ’

Kurumlar tarafından imza kampanyasına ilişkin yapılan açıklamada, zengin biyoçeşitliliği ile hem bölge hem de ülke için kritik önem taşıyan Akçay Sulak Alan ekosisteminin bütünlüğü bozulamaz ve parçalanamaz bir yapı olduğu vurgulandı. Sulak alanda hem hukuka hem de Türkiye’nin taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi’ne aykırı biçimde inşaat faaliyetleri yürüten belediyenin sulak alandaki molozları kaldırması ve rehabilitasyon sürecini bir an önce başlatması gerektiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi;
“Bununla birlikte halihazırda kaçak yapılaşma, imar, su kaynakları civarında gerçekleştirilen madencilik faaliyetleri ve çeşitli tesislerin atık suları nedeniyle kirlilik tehdidi altındaki sulak alanın daha fazla tahrip edilmemesi için ise Tarım Orman Bakanlığı’nın alana ulusal öneme haiz resmi statü vermesi ise Akçay Sulak Alanı için hayati önem taşıyor. Kurumların bir an önce harekete geçmesi, Kuzey Ege Bölgesi’nin son sulak alan ekosistemini birlikte korumak için siz de destek verin, sesimizi yetkililere duyuralım.”