Kuru meyve sektörü, ilk 6 ayı yüzde 13 ihracat artışı ile kapattı!
Ocak-Haziran 2020 döneminde 604 milyon dolarlık ihracat yapan Kuru meyve ve mamulleri sektörü, bu yılın ilk yarısında yüzde 13’lük artışla 685 milyon dolarlık ihracata imza attı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin ihracattaki payı, 362 milyon dolarla yüzde 53 oldu.
2021’in ilk 6 aylık dönemine ilişkin ihracat verilerini değerlendiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, dünyada açık ara lider konumda olduğumuz, yüzde 95’inin Ege Bölgesi’nden gerçekleştirilen çekirdeksiz kuru üzümü 94 ülkeye göndererek 191 milyon dolarlık ürün sattıklarını bildirdi.
Kuru kayısı ikinci, kuru incir üçüncü sırada
Celep’in verdiği bilgiye göre, 2021’in ilk yarısında Türkiye geneli en çok ihracat gerçekleştirilen diğer ürünler ise 141 milyon dolarla kuru kayısı ve 104 milyon dolarla kuru incir oldu.
2019/20 sezonunda 2 bin 787 dolara ihraç edilen bütün kuru kayısı, 2020/21 döneminde 118 ülkede 3 bin 498 dolara alıcı bulurken, 2020/21 sezonunda 110 ülkeye gönderilen bütün kuru incirin ortalama ihraç fiyatı ise 4 bin 66 dolardan 4 bin 274 dolara yükseldi.
En yüksek oranlı ihracat artışını ise 36 milyon dolardan 85 milyon dolara yüzde 136 yükselişle Antep fıstığında yaşandı.
Ocak-Haziran döneminde ihracatımızın 41 milyon dolarını badem, 40 milyon dolarını diğer meyve kuruları, 27 milyon dolarını diğer kavrulmuş meyveler, 16 milyon dolarını cevizler, yüzde 53 artışla 14 milyon dolarını çamfıstığı, 9 milyon dolarını leblebi, 5 milyon dolarını elma kurusu, 4 milyon dolarını kayısı ve zerdali çekirdeği, 1 milyon dolarını erik kurusu oluşturdu.
Çekirdeksiz kuru üzümde, İngiltere ilk sırayı aldı
Çekirdeksiz kuru üzümde 2021 yılı Ocak-Haziran döneminde en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 ülke 53 milyon dolarla Birleşik Krallık, 29 milyon dolarla Almanya, 18 milyon dolarla Hollanda oldu.
Kuru kayısı ihracatımızda ilk sıradaki ülkeler; 26 milyon dolarla ABD, 13 milyon dolarla Almanya, 12 milyon dolarla Fransa. En fazla artış yaşadığımız pazarlar arasında ise Hindistan, Çin ve Ürdün var.
Kuru incir ihracatımızda ise 18 milyon dolarla ABD, 15 milyon dolarla Fransa, 13 milyon dolarla Almanya lider pazarlar. İtalya, Yeni Zelanda, Kanada ihracatımızı en fazla ihracat artışı gördüğümüz ülkeler arasında yer alıyor.
Kuru üzümde 450 milyon dolar, kuru kayısıda 300 milyon dolar, kuru incirde 250 milyon dolar rakamını yakalayıp iki senedir 1,4 milyar dolarda seyreden ihracatımızın sene sonunda 1,5 milyar doları geçmesini hedefliyoruz.
Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum için iki proje
Birol Celep, Türkiye’nin organik ürün ihracatının yüzde 75’inin Ege Bölgesi’nden gerçekleştirildiğine dikkat çekerek; organik sektörü olarak Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında Yeşil Mutabakat ve İklim Değişikliği başlıklarında iki projeye başvurarak girişimlerimizi başlattık. Tarım sektörlerimizin çevreci ve düşük karbonlu kalkınmaya geçişini hızlandırmak için firmalarımıza Sürdürülebilir UR-GE projelerimizle destek veriyoruz. Sürdürülebilirlik anlayışını 7 Tarım Birliğimiz ile ortak gerçekleştireceğimiz sürdürülebilir UR-GE projemiz ile gıda sektörünün tamamına yayacağız” dedi.
Dijitalleşme çalışmalarına da ağırlık vererek potansiyellerini dünyaya tanıtacakları bir portal kurmak için harekete geçtiklerini belirten Celep, “Kuracağımız portalla Türk organik ürünlerine daha fazla talep olmasını, sektörün 1 milyar euro büyüklüğe ulaşmasını hedefliyoruz. Sonrasında bu portal online bir pazar yerine dönüşebilecek. Ege Bölgesi’nin tarım ürünleri ihracatını artırmak için pazarlama faaliyetlerimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
Kaynak: www.gidahatti.com