Sorting by

×
GıdaTarım

Kuraklık balı vurdu

Kuraklık, arıcılığı da vurdu. 4 yıl önce yıllık 106 ton bal elde eden arıcıların bu yıl 60 ton ürün elde ettiği belirtiliyor. 20 yıl önce kovan başı verim 25-30 kilogram civarındayken, şu an 13-14 kilograma kadar gerilemiş durumda. Üreticiler ise arı ölümlerinden endişeli.

Kuraklık ve iklim değişikliği bal üretimini her geçen yıl düşürüyor. İstanbul Bal Üreticileri Birliği Kurucu Başkanı Yalçın Sezer, 4 yıl önce yıllık 106 ton bal elde eden arıcıların bu yıl 60 ton ürün elde ettiğini söyledi. Arıcılar da, kış aylarının sıcak geçmesi sebebiyle arı ölümlerinin yaşandığını belirtti. 15 yıldır arıcılık yapan Fikret Aslan, bu yıl binlerce arısının öldüğünü belirtti.

VERİM AZALDI

Yazın çöl sıcaklarını aratmayan sıcaklar, peşi sıra toprağı silip süpüren su baskınları kuraklığa neden oldu. Kuraklığın etkisi de arıcıları vurdu. Yıllar içerisinde azalan bal rekoltesi, bu yıl da yaklaşık yüzde 50 düştü. İstanbul Bal Üreticileri Birliği Kurucu Başkanı Yalçın Sezer, 20 yıl önce kovan başı verimin 25 kilogram olduğunu belirtirken, Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre ise şu an kovan başı verim 13 kilo olarak açıklandı. Arıcılar, her yıl yaşanan kayıplar nedeniyle ülkede bal üretiminin ciddi oranda azaldığını kaydetti. Son 4 yıldır yıllık 106 ton ürün elde eden arıcılar, bu yıl 60 ton ürün elde etti. Arıcılar, kış aylarının sıcak geçmesi sebebiyle arı ölümlerinin çok yaşandığını, düşük koloniyle birlikte verimin azaldığını söyledi. Diğer yandan arıcıların kullandıkları ilaçlar sahte olunca da arı ölümleri de kendini gösterdi. İstanbul Esenler’de 15 yıldır arıcılık yapan Fikret Aslan’ın yaklaşık 10 kovanında 3 bin arısının öldüğünü belirtti.