KÖY-KOOP Genel Başkanı ”Toprağın Sesi” programına konuk oldu.
-
Ziraat Yüksek Mühendisi Levent Özdemir’in hazırlayıp sunduğu, Lider Haber TV’de her hafta cuma günü 19.30’da yayınlanan ”Toprağın Sesi” programının bu haftaki konuğu KÖY-KOOP Genel Başkanı Mehmet Varol oldu.
Programın başında; Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Enver Paşa tarafından Bulgaristan’a Ateşe olarak gönderildiğini, görev yaptığı sürede Bulgaristan’ın çiftçi kooperatifleri ile nasıl kalkındığı gördüğü, Bulgaristan çiftçisinin davranışları karşısında çok etkilenerek ”Köylü Milletin Efendisidir.” sözünü söylediği ve Cumhuriyet sonrası kooperatifçiliğe çok önem verdiğini dile getiren program sunucusu Levent Özdemir KÖY-KOOP Genel Başkanı Mehmet Varol’a KÖY-KOOP’u sordu.
”KÖY-KOOP’tan önce kooperatifçiliğin tarifini yapmak gerekir.” diyen Mehmet Varol, ”Kırsalda yaşayan insanların bir araya gelip güçlerini birleştirmek suretiyle üretimden pazarlamaya kadar olan süreçte kurdukları yapıdır kooperatif. Ahilik kültüründe de bir usta-çırak dayanışması vardır ama kooperatifçilik dayanışmasından farklı şeylerdir onlar.”dedi.
Koopretifçilik yapılanmasının 1800 lü yıllara dayandığını ve ”Memleket Sandıkları” ile başladığını ifade eden Varol;” Tarım Kredi Kooperatiflerinin temeli bu şekilde başlasa da, bir çok yapı ve tüketim kooperatifi kurulmuş olsa da esas kooperatifçilik kültürü 1960’lı yıllara dayanır. Avrupa işçi alımlarında kooperatifleri önemsediği ve alacağı işçilerin önceliğinde kooperatif ortağı olmasını istediğinden Avrupa’ya işçi olarak gidebilmenin yolu Koopratif kurmak ve üyesi olmaktan geçiyordu. Böyle olunca kırsalda bir çok kooperatif kuruldu. Çoğunluğu köylerde olan kırsal kalkınma kooperatifleri, geri dönüşler ve aidatlar artmaya başlayınca gelişti. Böyleolunca, il merkezlerinde il birlikleri kurulmaya başlandı ve 66 ilimizde yapılanarak tek çatı altında KÖY-KOOP, 1971 yılında ise en üst çatı olan KÖY-KOOP Merkez Birliği kuruldu.”dedi.
KÖY-KOOP’a 19 Bölge birliğinin bağlı olduğunu ifade eden Varol, ”Bizim amacımız ortaklarımızın ürettiği ürünlerin pazarlanmasını sağlayarak onlara para kazandırmaktır.”dedi. Üretim Kooperatiflerinin en büyük problemimin pazar olduğunu söyleyen Mehmet Varol, ”Kadınlarımız bizim her şeyimiz. Makarna yapımı, erişte yapımı vb. üretimler zaten sürekli yapılıyor. Kadın kooperatifi kavramından ziyade, Erkek-Kadın ayrımı olmaksızın var olmalıdır kooperatifler. Kadınlarımızın kırsalda ki sosyolojik durumunu düşünürsek onların en verimli olacakları yerler kurulacak tüketim kooperatiflerimizin yönetimleridir. Kadınlarımız, üretilen ürünlerin pazarlamasını çok iyi yapar.”dedi.
Pazar sorunu yaşayan Kırsal Kalkınma Kooperatiflerinin sorunlarının giderilmesi gerektiğine vurgu yapan Varol, ”Biz İstanbul-Bayrampaşa halinde bir yer kiraladık. Burada tek yaptığımız ortaklarımızın ürettiği ürünlerin satılmasını sağlamaktır. Bütçeden sadece dükkan kirası, personel ve diğer giderleri karşılıyoruz, herhangi bir kar amacı gütmüyoruz. Ankara’da da 3 farklı yerde KÖY-KOOP’a ait market açtık, burada ortaklarımızın ürünleri satılıyor. Yıl sonuna kadar bu sayıyı 5’e çıkarmayı planlıyoruz.”dedi
Yaklaşık 50 dakika süren programın tamamı aşağıdaki linktedir.