Sorting by

×
EkonomiGıdaGüncelKırsalTarım

Kırşehir’de Soğan Üretimi Geniş Alana Yayılıyor

Kırşehir’de bu yıl 5 bin dekarda yapılan soğan ekiminin daha geniş alana yayılması hedefleniyor. Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Mevlüt Toprak, Kırşehir’in kuru soğan üretiminde alternatif bölge haline geldiğini belirtti. Toprak, bölgedeki toprak ve iklim şartlarının avantajlı olması nedeniyle verimli bir sezon geçtiğini ve çiftçilerin soğan ekiminden memnun olduğunu ifade etti. Kırşehir’de sulanabilir alanlarda çiftçilere soğan ekimi tavsiye edildiğini söyleyen Toprak, ilerleyen yıllarda üretim kapasitesinin artacağını dile getirdi. Kaman bölgesinde ise 200 dekara soğan eken bir çiftçi, verimden memnun olduğunu ve yaklaşık 1500 ton ürün almayı planladığını belirtti. Ayrıca bölgede kapalı devre sulama sistemi uygulandığı ve bu sayede suyun israfının önüne geçildiği ifade edildi.

Kırşehir’de bu yıl 5 bin dekarda yapılan soğan ekiminin daha geniş alana yayılması amaçlanıyor.

Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Mevlüt Toprak, AA muhabirine, kuru soğan üretiminde Kırşehir’in alternatif bölge haline geldiğini söyledi.

Soğan üretiminde Nevşehir, Niğde ve Yozgat gibi illere alternatif olmaya başladıklarını anlatan Toprak, “Kırşehir’de dekara 7 ton civarında ürün alınıyor. Bölgemiz genelinde toprak ve iklim şartlarının avantajlı olması nedeniyle bu sene verimli bir sezon geçti. Kırşehir genelinde yaklaşık 5 bin dekar alanda soğan üretimi yapılıyor. Üretimde verim kaybı yaşanmadı. Bundan dolayı çiftçimiz soğan ekiminden memnun.” diye konuştu.

Toprak, ilerleyen yıllarda üretim kapasitesinin artacağını belirterek, “Kırşehir’de sulanabilir alanlarda alternatif ürün olarak çiftçilere soğanı tavsiye ediyoruz. Özellikle Kaman bölgesinde nohut ve fasulyeden sonra kuru soğan ekimi alternatif ürün olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.

Kaman’ın Darıözü köyünde 200 dekara soğan eken Haydar Kanat ise verimden memnun olduğunu, yaklaşık 1500 tonun üzerinde ürün almayı planladığını ifade etti.

Soğan üretimini 5 yıldır yaptığını ve pazarlamada da sıkıntı olmadığını anlatan Kanat, “En verimli yılım bu sene oldu. 200 dönüm civarında soğan ektim ve dönümünden 7-10 ton soğan beklentimiz var. İnşallah da alacağız.” ifadesini kullandı.

“Kıraç arazi kapalı sistem sulamayla verimli hale geldi”

Kanat, bölgede kapalı devre sulama sistemi uygulandığını, kartla okutarak suyu direkt kullandıklarını aktardı.

Bu sulama sistemiyle yakıt ve işçi maliyetinin kalktığını vurgulayan Kanat, şunları kaydetti:

“Her yıl burada 1000 dönüm yer ekiliyordu ve suyumuz yetmiyordu. Ama bu yıl 15 bin dönüm üzerinde yer ekildi, halen göletten sulama yapıyoruz. Bu sayede su da israf olmuyor. Bu bölge daha önce kıraç bir araziydi, verim çok olmazdı. Şimdi kıraç arazi kapalı sistem sulamayla verimli hale geldi. Belki daha sonra başka şeyler ekilebilecek. Biz soğan ektik. Su olmasaydı bunları yapamazdık.”

AA