Kenevir katkılı pasta yiyeceğiz
Yozgat Bozok Üniversitesi bünyesinde üretimleri gerçekleştirilen kenevir katkılı ürünlerin tanıtımı yapıldı, ürünlerin sanayici ve müteşebbislerle buluşturulmaya başlandığı bildirildi.
Endüstriyel kenevir ile ilgili ihtisas üniversitesi ilan edilen Yozgat Bozok Üniversitesi, gıdadan kozmetiğe, tekstilden otomotiv sektörüne kadar çok sayıda alanda kullanılan kenevir bitkisinden elde edilmeye başlanılan ürünleri sanayici ve müteşebbislerle buluşturmaya başladı.
Türkiye’de kenevirin ekonomiye kazandırılması, daha fazla katma değer elde edilmesini sağlamak amacıyla endüstriyel kenevir alanında ihtisas üniversitesi olan Yozgat Bozok Üniversitesi, geçtiğimiz yıl Yozgat Merkez ve Boğazlıyan ilçesinde yaptığı deneme ekimleri sonucunda hasadını yaptığı kenevir bitkisini farklı alanlarda kullanıp, ürünler elde etti.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ, kenevir katkılı üretilen ürünleri sanayici ve müteşebbisler ile buluşturmaya başladıklarına vurgu yaparak, ürünlerin tanıtımını yapmaya devam ettiklerini kaydetti. Karadağ, amaçlarının kenevir bitkisini bölgede konuşlanmış orta veya büyük ölçekli fabrikalarda bölgesel kalkınma odaklı ekonomiye katkı sunar bir duruma getirmek olduğuna dikkat çekerek, önemli bir mesafe kat ettiklerini anlattı. Karadağ, pandemi süreci sonrasında, temasta bulundukları firmalarla yeniden bir araya gelerek, birçok sektöre hitap edecek tekstilden gıdaya, kozmetikten ilaç hammaddesi yapımına kadar çok geniş yelpazede kenevir esaslı ürünlerin piyasaya sürülmesine vesile olacaklarını bildirdi,
Prof. Dr. Karadağ, ‘’Hayalimiz, üretilen ürünlerimizi bölgesine değer katan, bu sektörde bölgede konuşlanmış orta veya büyük ölçekli fabrikalarda bölgesel kalkınma odaklı ekonomiye katkı sunar bir duruma getirmektir. Bunun altyapısı şu anda biz de hazır. Bunun ön çalışmaları yapıldı. Bununla ilgili çeşitli protokollerimiz imzalanıyor. Bir mesafe kat ettik. Bundan sonraki aşamada da endüstriyel kenevirin ekonomiye kazandırılması sürecini Yozgat Bozok Üniversitesi özelinde yapacağız ve yapmaya devam ediyoruz’’ dedi.
Kenevir katkılı ekmek
Ekmeğin Anadolu’nun vazgeçilmez besin kaynağı olduğunu belirten Karadağ, amaçlarının kenevir tohumunun özelliklerini, sağlığa olan faydalarını ekmeğe, kuru pasta çeşitlerine kazandırmak olduğunun altını çizdi. Karadağ, ‘’Üretimini gerçekleştirdiğimiz ekmeğin, besin değeri, protein ve lif oranı yüksek ve dolayısıyla daha az ekmekle doyabileceğiniz, diyet ekmek de diyebileceğimiz bir özelliği var. Biz ihtisas alanımız itibariyle bunu da gıdaya taşıyarak bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Yozgat’ta bu sektörde faaliyet gösteren lokantalarımızın, fırınlarımızın böyle bir talepleri olursa tabii ki kapalı değiliz. Aşçılarımız, bu işin mutfağında onlara her türlü katkı sunmaya hazır’’ diye konuştu.
Yozgat Valisi Ziya Polat ise mucizevi bir bitki olan kenevirin gerekli mevzuatlar dâhilinde ülke ve Yozgat ekonomisine kazandırılması noktasında tüm paydaşlarla gerekli katkıyı sağlayacaklarını bildirdi. Kenevirin önümüzdeki süreçte adından söz ettirecek bir bitki olacağına dikkat çeken Vali Polat, burada Yozgat’ın ve Yozgat Bozok Üniversitesinin öncü olmasının kent ve ülke için büyük bir kazanım olacağını vurguladı.
Kenevir konuşuldu
Yozgat Valisi Ziya Polat başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda ise Fide Medikal Kenevir Araştırma Üretim ve İşleme Projesi masaya yatırıldı. Toplantıya, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci de katıldı.
Kenevir Yönetmeliği’ne göre, kenevir üretimine izin verilen 19 ilden biri olan Yozgat’ta, kenevirin eski kültür bitkilerinden birisi olduğu hatırlatıldı, son yıllarda dünyadaki önemi, sanayi ve teknolojideki kullanımının her geçen gün arttığı vurgulandı. Proje ile üniversitenin mevcut insan kaynakları, teknik ve fiziki altyapısının daha etkin kullanabilme fırsatı elde edildiği gibi, eksik olanlarının da tamamlanabilme imkânının yakalandığı; Türkiye’de kenevir üretiminin arttırılması, yeni kenevir çeşitlerinin ıslahı ve kenevirden elde edilebilecek pek çok malzemenin geliştirilmesine katkı verileceği ifade edildi.
Kaynak: Ajans Bizim