Sorting by

×
GüncelKırsalTarım

‘Kekik her şeyimiz, illa zengine köle mi olalım?’

Açılmak istenen taş ocağına karşı direnişlerini sürdüren Denizli’nin Güzelpınar köylüleri, kekiğin köyün kalbi, ana geçim kaynakları olduğunu belirterek taş ocağı açılırsa üretimin biteceğini söyledi. Güzelpınarlılar, “Şehre göç edip illa zengine köle mi olalım?” diye soruyor.

Türkiye’de yüzde 89,3’ünün Denizli’de üretildiği kekik, Pamukkale Belediyesi’nin başvurusu ile “Denizli kekiği” adıyla coğrafi işaret tescil belgesi aldı. 60 milyon dolar ihracat hacminin bulunduğu ve Türkiye ihracatının yüzde 80’nini karşıladığı kekiğin en çok üretildiği bölge olan Denizli’nin Güzelpınar köyüne taş ocağı yapılmak isteniyor. Güzelpınarlılar ise taş ocağına karşı mücadelelerini sürdürüyor.

Denizli Valiliği tarafından Güzelpınar köyüne yapılması planlanan taş ocağı için “ÇED gerekli değildir” raporu verilmesinin ardından, yüklenici firma Fernas İnşaat A.Ş. itiraz sürecini beklemeden Ramazan Bayramı’nın birinci günü 13 Mayıs’ta ağaç kesimi için çalışmalara başlattı. Köylülerin itirazının ardından çalışmalarını durduran şirket, daha sonra tekrar ağaç kesimine başladı. Güzelpınarlıların toplu halde Denizli Valiliği’nin önüne yürüyerek, Valilik önünde oturma eylemi yapması sonuç verdi. Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Güzelpınar köylülerini ziyaret ederek taş ocağı faaliyetinin durdurulduğunu söyledi.

YAZIK DEĞİL Mİ BU ARAZİLERE?

Zülkefil Gürsoy
Zülkefil Gürsoy
BirGün’e konuşan köylülerden Zülkefil Gürsoy, “Rusya’ya gönderilen domateslerin üzerinde ilaç kalıntısı olduğunu fark edip geri gönderdiler. Sonra çiftçi mağdur oldu, zarar etti. Bizde burada ürettiğimiz kekiği tüm dünyaya gönderiyoruz. İhraç ediyoruz. Toz bu kekiğin en büyük düşmanı. Bu kekik ihraç edilip, geri gelirse bütün kötü olur. Bizimde taş ocağına karşı gelmemizdeki en büyük sebep bu. Bu sorun bu bölgedeki bütün köylerin ortak sorunu. Burada ihraç edilen nar ve ayva var. Onlarında çiçekleri bu tozlardan büyük zarar görecek. Rüzgâr esince bu toz 15 kilometreye kadar gidiyor. Taş ocağının bizim tarlalarımıza mesafe 200-300 metre. Tekrar taş ocağını yapmaya çalışırlarsa gider orada nöbet tutar yatarız” dedi.