Sorting by

×
GıdaGüncelKırsal

Kars, dünyanın 18. peynir rotası olacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNDP ve Anadolu Efes bir araya gelerek, Kars’ın dünyanın tescilli 17 peynir rotasına eklenmesi için adım attı. “Gelecek Turizmde” projeleri kapsamında oluşturulan Kars Peynir Rotası, Doğu Ekspresi ile birlikte canlanan kent turizmine katkı sağlayacak. Böylece kente yerli turistin yanı sıra yabancı turistlerin de gelmesi bekleniyor.

Dünyanın farklı coğrafyalarında bulunan 17 peynir rotasına Kars da eklenecek. Tescil süreci devam eden “Kars Peynir Rotası” dört mandıra, iki müze olmak üzere altı duraktan oluşuyor. Bunlar; Sarıkamış Öztürk Süt, Koçulu Peynircilik, Bozyiğit Göksu Mandıra, Osmanoğlu Süt Ürünleri olmak üzere 4 mandıra ile Ekomüze Zavot ve Valilik tarafından yapımına öncülük edilen merkezdeki Kars Peynir Müzesi. Rotanın kent ekonomisine önemli bir katkı sağlaması ve Türk peynirleri algısına da katkı sunması bekleniyor.

Kars Peynir Rotası, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen “Gelecek Turizmde” kapsamında çizildi. Proje Atatürk Üniversitesi yürütücülüğünde Kafkas Üniversitesi, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği, TOBB Kars Ticaret ve Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu’nun ortak çalışmasıyla hayata geçiyor.

Projenin Yürütücüsü Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Arş. Gör. Dr. Zühal Aksakallı Bayraktar, “Proje aynı zamanda benim doktora tezim. ‘Gastronomi Turizmi Kaynağı Olarak Gastronomi Rotaları: Schleswig-Holstein Peynir Rotası Örneği Üzerinden Kars Peynir Rotası Model Önerisi’ tezimi yazarken, aynı zamanda uygulamanın eş zamanlı gitmesi beni çok mutlu etti. Kars Peynir Rotası’nı dünya peynir rotaları arasında konumlandırmak için akademik altyapı sağlamış oldu. İlhan Koçulu ağabey ile yaptığımız işbirliği ve paydaşlarımız bizi bugünlere taşıdı. Ama daha önemli bir şey de oldu, projeye kız öğrencilerimiz katkı sundu” açıklamalarında bulundu.

Anadolu Efes adına konuşan Selda Susal Saatçi, “Gelecek Turizmde” projesini 2007’den bu yana düzenlediklerini kaydederek, şunları söyledi: “TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNDP ve Anadolu Efes olarak 200 bin insanın hayatına dokunduk. Sürdürülebilir turizm modelleriyle yerel istihdamın, özellikle de kadın istihdamı ve kalkınmanın sağlandığı bir sosyal fayda programı sağladık. Projenin ana hedeflerden biri Türkiye’nin sadece deniz-kum-güneş turizmi açısından değil, doğal, kültürel ve tarihi açıdan da oldukça zengin kaynaklara sahip olduğunu sürdürülebilir turizm uygulamalarıyla gösterebilmek. Deneyime dayalı destinasyonlar oluşturmak, 4 mevsim, 12 ay, Türkiye’nin turizm potansiyelini ortaya çıkarabilmek. İstihdam ve ek gelir imkânı sağlayarak yerel kalkınmaya destek olmak.”

Turistik Doğu Ekspresi halen pandemi molasında

Turistik Doğu Ekspresi pandemi süreci sonrası faaliyetlerine ara verse de yolcu taşıma amacıyla faaliyet gösteren Doğu Ekspresi seferlerine devam ediyor. Kars ziyaretçilerini taşıyan Turistik Doğu Ekspresi’nin tekrar seferlerine başlamasıyla Kars Peynir Rotası’nın trende tanıtılması ve Kars peynirlerinin trenin Yemek Vagonu’nda satışa sunulması planlanıyor.