Kahramanmaraş ile Gaziantep arasında coğrafi işaret krizi! Acı biber yüzünden davalık oldular
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ve Gaziantep Ticaret Borsası, Türk Patent ve Marka Kurumunca “İslahiye biberi” coğrafi işaretiyle tescillenen biber nedeniyle davalık oldu. Kahramanmaraş, dava konusu biberin “Maraş biberi” olduğunu iddia ediyor.
Türk Patent ve Marka Kurumu, kuzeyde Nurdağı ve Amanos dağları ile güneyde İslahiye’den Suriye sınırına kadar olan bölgede yetişen, tazeyken yeşil, olgunlaştığında bayrak kırmızısı renginde ve orta derecede acı olan bibere, Gaziantep Ticaret Borsasının başvurusu üzerine “İslahiye biberi” coğrafi işareti verdi.
COĞRAFİ İŞARETİN İPTALİ TALEBİYLE DAVA AÇILDI
Ancak kurumun isot, acı pul biber ve acı toz biber de üretilen biberi 5 Ocak 2022’de “İslahiye biberi” olarak tescillemesi, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile Gaziantep Ticaret Borsasını yargı önünde karşı karşıya getirdi. Bu biberin “Maraş biberi” olduğunu savunan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, “İslahiye biberi” coğrafi işaretinin iptali talebiyle dava açtı. Davanın ön inceleme duruşması, Ankara 5. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesince görüldü.
SÖZ KONUSU BİBERİN “MARAŞ BİBERİ” OLDUĞU İDDİASI
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın avukatlarından Muharrem Doba, dava konusu biberin “Maraş biberi” olduğunu iddia etti. Maraş biberinin yetiştiği 5 il bulunduğunu anlatan Doba, “Hepsinin biberinin ufak farklılıkları bulunabilir. Hepsi için başvurulursa, marka patentin anlamı kalmaz” dedi.
DAVA ERTELENDİ
Gaziantep Ticaret Borsası ile Türk Patent ve Marka Kurumunun avukatları ise davanın reddini istedi. Mahkeme, dosyadaki eksiklerin giderilmesi için davayı erteledi.
İSLAHİYE BİBERİNDEN 3 ÇEŞİT ÜRÜN ÜRETİLİYOR
Türk Patent ve Marka Kurumunun internet sayfasında yer alan bilgilere göre, orta derecede acılığı olan “İslahiye biberi”, sıcak iklimi seviyor. Nisan ve mayısta tohum ve fide hazırlıkları yapılan biberin yetiştirilmesi için don olayı ve aşırı soğuk havadan korunması gerekiyor. Yetiştirildiği bölgedeki rüzgar hızı, yayılımı, nem ve yağış miktarı biberin karakteristik özelliğini belirliyor. İslahiye biberinden isot, acı pul biber ve acı toz biber üretiliyor.