İncir dalında yandı
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi kuru incir üretimini olumsuz etkiledi.
Türkiye’nin önemli tarımsal ihraç ürünlerinden kuru incirde sezon hazırlıkları başladı. Sezonun ilk ürünleri kerevetlerden toplanırken, eylülün sonunda kuru incirde ihracat sezonunun başlaması bekleniyor. Ancak hava sıcaklıklarındaki artış, kuru incir üretimini olumsuz yönde etkiliyor.
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, hava sıcaklıklarındaki artışın incir üretimini sıkıntıya sokabileceğini ifade etti.
İncir ağaçlarının yüksek sıcaklık nedeniyle “yanmaya” başladığını aktaran Şen, “Bu sene ağaçlardaki meyvelerin kuruması biraz erken oluşacak gibi. Bu, incirin içini boşaltır. Yani kaliteyi düşürür. Ovalarda şu an için böyle bir durum söz konusu. Sıcaklar nedeniyle ağaçlar strese gidiyor. Ağaç hem ürünü hem de yaprağını kurutmaya başlıyor. Yayla incirinden ise daha umutluyuz.” dedi.
Kuru incirde henüz alım satımların tam anlamıyla başlamadığını dile getiren Şen, “Bütün gıda ürünlerinde fiyat yükselmiş durumda. İncirde de benzer bir durum olacak gibi gözüküyor.” diye konuştu.