Güney Koreliler bu yıl da Türk kirazı tüketecek
Son yıllarda Çin, Malezya, Singapur gibi Uzak Doğu ülkelerinde büyük beğeniyle tüketilen Türk kirazı, Güney Korelilerin de ilgi odağı oldu. Tarım ve Orman ile Ticaret bakanlıklarının onayıyla bu ülkeye kiraz ihraç edecek üreticiler, paketleme tesisleri ve satışa ilişkin şartlar belirlendi.
Avrupa ülkelerinden sonra ihraç edildiği Çin, Malezya ve Singapur gibi Uzak Doğu ülkelerinde de büyük beğeniyle tüketilen Türk kirazı, bir kez daha Güney Korelilerin sofralarına taşınacak.
Tarım ve Orman Bakanlığının olumlu görüşünün ardından Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü de bu yıl için Güney Kore’ye kiraz ihracatı onayı verdi.
Afyonkarahisar, Antalya, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Denizli, Eskişehir, Isparta, İzmir, Konya, Manisa, Niğde ve Yozgat’ta bulunan 101 üretici tarafından yetiştirilen Türk kirazı, Antalya, Denizli, Isparta, Manisa ve Niğde’de bulunan 15 şirket tarafında paketlenerek gerekli kriterlere uygun hale getirilecek.
Güney Kore’ye ihracata yönelik taze tatlı kiraz meyvesi üreten meyve bahçeleri ile ihracata yönelik paketleme tesislerinin (fümigasyon tesisleri dahil), Türkiye’nin ulusal bitki koruma kuruluşuna (Türkiye NPPO) kayıtlı olması gerekiyor.
Türkiye NPPO, söz konusu bahçeler ve ihracat paketleme tesislerinin temizliğini yöneterek, ihracat gönderilerinin izlenebilirliğini sağlayacak. Kuruluş, kayıtlı ihracat bahçeleri ve paketleme tesislerinin bir listesini Güney Kore’nin Hayvan ve Bitki Karantina Kurumuna (APQA) iletecek.