Sorting by

×
GüncelKırsalTarım

Gübre tedariki konusunda çiftçinin sıkıntı yaşadığını vurgulayan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, uyarıda bulundu: “ZAMAN AZALIYOR DOĞA BEKLEMEZ”

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, stratejik öneme sahip iki önemli kışlık ürün olan buğday ve arpanın ekim mevsimi yaklaşırken, çiftçilerin yaşadıkları gübre tedarik sıkıntısı nedeniyle kaygı yaşadıklarını bildirdi. Doğru,” Dünyayla paralel olarak fiyatı aşırı artan bazı kimyevi gübrelerde tedarik sıkıntısı başladı. Zaman azalıyor, doğa beklemez. Hiç olmazsa ekim zamanı yaklaşan buğday ve arpa için gübre tedarik edilerek hasat vadeli çiftçiye verilmelidir. Hasat zamanı fatura daha ağır olabilir.” dedi.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, stratejik öneme sahip iki önemli kışlık ürün olan buğday ve arpanın ekim mevsimi yaklaşırken, çiftçilerin yaşadıkları gübre tedarik sıkıntısı nedeniyle kaygı yaşadıklarını bildirdi. Doğru,” Dünyayla paralel olarak fiyatı aşırı artan bazı kimyevi gübrelerde tedarik sıkıntısı başladı. Zaman azalıyor, doğa beklemez. Hiç olmazsa ekim zamanı yaklaşan buğday ve arpa için gübre tedarik edilerek hasat vadeli çiftçiye verilmelidir. Hasat zamanı fatura daha ağır olabilir.” Dedi.

Doğru, konuya ilişkin açıklamasında, dünya ile paralel olarak hammadde ve lojistik imkanlarındaki zorluklar nedeniyle bir yandan fiyatlar aşırı miktarda artarken, şimdi de gübre tedarikinde sıkıntılar başladığını belirterek, Ticaret Bakanlığı’nın gübre ihracatını kayıt altına alarak ihracatına kısıtlama önlemi almasının doğru bir adım olmasına rağmen tek başına yetersiz kalacağını ifade etti.

Kimyevi gübre ve hammaddesinde Türkiye’nin %96 oranında yurt dışına bağımlı olduğunu vurgulayan Başkan Mutlu Doğru, “Stratejik öneme sahip iki önemli kışlık ürünümüz olan buğday ve arpanın ekim mevsimi yaklaştı. Çiftçilerimizin gübre ve tohumluk tedarikine başladığı şu günlerde dünya ile paralel olarak hammadde ve lojistik imkânlarındaki zorluklar nedeniyle fiyatların aşırı artmasının ardından şimdi de gübre tedarikinde sıkıntılar başladı. Ticaret Bakanlığı’nın gübre ihracatını kayıt altına alarak kısıtlama önlemi alması doğru bir adım olmasına rağmen tek başına yetersiz olacaktır çünkü kimyevi gübre ve hammaddesinde ülkemiz %96 oranında yurt dışına bağımlıdır.

Vakit bu kadar daralmışken hiç olmazsa yaklaşan buğday ve arpa ekilişi için yeterli miktarda gübre ithalatı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılarak makul fiyatlarda hasat vadeli olarak çiftçimize acilen dağıtılmalıdır. Yem maliyetlerini düşürmek için arpa ve mısır ithalatı yaparak daha düşük fiyata piyasada satan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yaptığı gibi piyasalara gübre ithalatı yapılarak müdahale edilmeli ve çiftçi gübresiz bırakılmamalı, doğanın bekleyemeyeceği, tohumun toprakla buluşmasının bir zamanı olduğu unutulmamalıdır.” Dedi.

Doğru, ülkemizin gıda güvenliği ve sürdürülebilirliği için büyük devlet olmanın gereği yapılarak, ileride daha büyük faturalarla karşılaşmamak için buğday ve arpa üreticilerine destek olunmasını beklediklerini sözlerine ekledi.