Gübre fiyatlarına Haziran zammı! Fiyatlar yüzde 20 artacak!
Gübre fiyatları yerinde durmuyor. Arpa buğday üreticisinin artık gübre ile bir işi kalmazken, şimdi de seracılar gübre fiyatlarından mustarip olmaya başladı. Seralarda verim artırmak için kullanılan NFK cinsi gübre son bir yılda 3 kat artarken, Haziran ayında yeni bir zam daha bekleniyor.
Gübre fiyatları, tarımsal üretimi olumsuz etkilemeye devam ederken, market pazar fiyatlarının da düşmesini engelliyor. Hububatta buğday ve arpa üreticisinin kullanım dönemi geçtiği için artık gübre ile bir alakası kalmazken, yetersiz gübre kullanımının buğday üretimini nasıl olumsuz etkildeği hasatla birlikte ortaya çıkacak. Hükümet, bir çok sektörde fahiş fiyat konusunda önemli adımlar atarken, gübre fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar karşısında ise hiç bir çalışmanın yapılmaması dikkat çekiyor.
GÜBRE FİYATLARI ZAMA DOYMUYOR! BU SEFER TEPKİ SERACILARDAN GELDİ
Türkiye Gazetesinden Ömer Faruk Bingöl’ün haberine göre, Antalya Kumluca’da uzun yıllardır seracılık yapan Tolgahan Çakıcı, seralarda fiyatların neden gerilemediğini anlattı. Üretim üzerindeki maliyetlerin ciddi oranda arttığını belirten Çakıcı, “Biz özellikle verim artıran NKF cinsi gübreyi almak zorundayız. Bu, tamamen ithal bir ürün. Üreticinin bu gübreye olan bağımlılığı; ithalatçı ve tüccarlar tarafından suistimal ediliyor. Ürün saklıyorlar ve fiyat artırıyorlar. Geçen yıl 25 kilosu 350 TL olan bu gübre, 1.000 TL’ye çıktı. Haziran için 1.200 TL konuşuluyor. Devlet, nasıl marketlere ve depolara baskın yaparak soruşturma yürütüyorsa, gübre depolarına da aynı baskını yapmalı, varsa stok yapanlar cezalandırılmalı.” dedi.
Türkiye’nin kendi gübresini üretmesi gerektiğini belirten Çakıcı, “Bu gübreyi de artık kendimiz üretmek zorundayız. Yerli gübre, en az SİHA’lar kadar bir güvenlik meselesi hâline geldi. Bunu üretmek için artık kaybedecek vaktimiz yok!” diye konuştu.
SERACILIKTA MALİYETLER NEDEN ARTIYOR? SON BİR YILDA SERACILIKTA HANGI MALİYETLER NE KADAR ARTTI?
Tolgahan Çakıcı, seracılıkla ilgili birçok kalemde son bir yılda gerçekleşen maliyet artışları hakkında da bilgi verdi.
Sera naylonunun kilosu 27 TL’den 52 TL’ye çıktı.
Demirin fiyatı, 9 TL’den 17 TL’ye yükseldi.
Kömürün çuvalı 40 TL’den 150 TL oldu.
ÇARLİ BİBERDE KİLO BAŞINA MALİYET 7 LİRA
Seralarda 4 dönüme 1 ton naylon kullanıldığını bildiren Çakıcı, bunun da maliyetinin 52 bin TL olduğunu kaydetti. Çakıcı, “Bir dönümde sadece demir maliyeti 102 bin TL… Kömürün çuvalı 40 TL idi, 150 TL oldu. Bizim sadece çarli biberde kilo başına maliyetimiz 7 TL oldu bunlardan dolayı. Tüccarın da Antalya’dan İstanbul hâline götürme maliyeti, kilo başına 4 TL. Araya hal ve market kârı da girince, İstanbul’da şimdiki fiyatlar çıkıyor ortaya.” dedi.
TARIMDANHABER