Göletlerde popülasyon yavru sazanlarla artıyor..
Tarım ve Orman Bakanlığının doğaya ve balıkçılığa can suyu olan “İç Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” göl ve göletlerde uygulanmaya devam ediyor. Muş ve Elâzığ’da göl, gölet ve baraj göllerine milyonlarca yavru sazan bırakıldı. Sürdürülebilir balıkçılığa katkı yapan çalışma bölge halkına da ek gelir sağlıyor.
Sürdürülebilir balıkçılık için bir adım daha atıldı, milyonlarca yavru balık göllere bırakıldı.
Muş’ta, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerince göl, baraj ve göletlere 4 milyonu aşkın sazan balığı yavrusu salındı. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce yürütülen “İç Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında kentteki su kaynaklarında çalışma yürütüldü.
Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesindeki Keban Su Ürünleri Üretim Tesisinden getirilen 4 milyonu aşkın sazan balığı yavrusu kentteki göl, baraj ve göletlere bırakıldı.
Alparslan-2 Barajı‘nda yürütülen çalışmaya katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, gazetecilere, Elazığ’da yetiştirilen yavru balıkları Alparslan-1 ve Alparslan-2 barajları, Hamurpet Gölü ve diğer su kaynaklarına saldıklarını söyledi.
Balık popülasyonunun korunması açısından projenin önemine dikkati çeken Gün, şunları kaydetti: “Amatör balıkçılık için bu proje her yıl uygulanmaktadır. Geçen yıl 3 milyon 500 binin üzerinde sazan balığı yavrusunu su kaynaklarına bıraktık. Bu yıl da 4 milyonun üzerinde yavru bırakıldı. Bu da Muş’umuzun ekonomisine, balıkçılıkla uğraşanlara kazanç sağlayacaktır. Çalışmanın hayırlı olmasını diliyorum.”
Gün, “Jandarma ekiplerimiz av yasağının olduğu dönemlerde kaçak avcılığı önlemek için barajlarda ve su kaynaklarının bulunduğu bölgelerde görev yapıyor.” dedi.
Balıklandırma çalışmasına, Muş İl Jandarma Komutanlığı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi görevlileri de katıldı.
Elazığ’dan Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki göl ve göletlere 25 milyon sazan yavrusu takviyesi
Göl ve göletlere salınan yavru sazanlar Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Keban Su Ürünleri Üretim Tesisinde üretiliyor.
Elazığ’ın Keban ilçesinde üretilen 25 milyon sazan yavrusu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki iller ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ndeki göl ve göletlere bırakılıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Keban Su Ürünleri Üretim Tesisi’nde toprak havuzlarda üretimi gerçekleştirilen ve ortalama 3-4 santimetre boyuna ulaşan 25 milyon sazan yavrusunun hasadına başlandı.
Hasat edilen yavrular 1-2 gün dinlendirme havuzlarında bekletildikten sonra oksijenli taşıma tanklarına alınarak, kamyon ya da kamyonetlerle başta Keban ve Karakaya baraj gölleri olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alan göl ve göletlerdeki balıklara takviye olarak gönderiliyor.
Eylül ayında başlayan ve bugüne kadar yüzde 50’si hasat edilen sazan yavruları Elazığ, Tunceli, Bingöl, Erzincan ve Erzurum gibi iç sularla buluşturuldu. Hasadın ekim ayı sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.
“Sazan yavrularının popülasyonunu artırmaya çalışıyoruz”
Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Saadettin Taşkesen, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde sürdürülebilir balıkçılık açısından sazanın büyük önem taşıdığını söyledi.
Bu anlamda Keban’daki tesislerde sazan yavrusu üretimini her geçen yıl artırdıklarını ifade eden Taşkesen, bölgedeki iç sularda yapılan balık avcılığının önemli bir ekonomik girdi oluşturduğunu kaydetti. Taşkesen, avcılığı yapılan balıkların başında da sazanın geldiğini dile getirerek, hem sazan popülasyonunun azalmaması hem de ekonomik olarak daha fazla balığın avlanabilmesi amacıyla Keban üretim tesisinde sazan yavrusu üretimi gerçekleştirdiklerini belirtti.
“Sazan yavrularının tamamını iç sulara bırakarak popülasyonunu artırmaya çalışıyoruz.” diyen Taşkesen, tesiste yaklaşık 30 yavru balık havuzu bulunduğunu, bu sezon 25 milyon civarında sazan ürettiklerini bildirdi.
“Nahçıvan’a 150 bin civarında yavru sazan göndereceğiz”
Taşkesen, tesiste geçmiş yıllara nazaran rekor düzeyde üretim artışı sağladıklarını anlatarak, eylül ayında başlayan balık hasadının ekim ayı sonuna kadar devam edeceğine işaret etti.
“Şimdiye kadar Tunceli, Bingöl, Erzincan, Erzurum ve çevre illerimizin büyük bir kısmında balıklandırma çalışmalarımızı tamamladık. Bu hafta itibarıyla Muş’a ve talepte bulunan diğer illere yavru balık göndereceğiz. Bakanlığımızın talimatıyla bu yıl ilk kez Türkiye’den, Elazığ’daki üretim tesisimizden Nahçıvan’a 150 bin civarında yavru sazan göndereceğiz.” ifadelerini kullanan Taşkesen, ilerleyen günlerde bu sevkiyatı tamamlayacaklarını söyledi.
Sazan yavrusu üretimi için hassas çalışma
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Cevat Yılmaz ise tesislerinde maksimum düzeyde sazan yavrusu üretimi için hassas ve özverili bir çalışma yürüttüklerini belirtti.
Anaç balıklardan alınan yumurtaların zuger şişelerine (kuluçka kavanozları) yerleştirildiğini ve yumurtalardan çıkan larvaların birkaç haftalık bakım ve beslemeden sonra toprak havuzlara alındığını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti: “Havuzlarımız özel eğimli, içinde kanalları ve hasat çukuru bulunan havuzlar. Hasat edeceğimiz zaman suyu yavaş yavaş kesiyoruz, balıkları suyla beraber hasat çukuruna doğru topluyoruz. Bu şekilde toprakta veya otlar arasında balıkların kalmamasını sağlıyoruz. Hasat çukurunda toplanan yavruları kepçe yardımıyla tabana serdiğimiz ağlarla topluyoruz. Topladıktan sonra özel hasat havuzlarına (dinlendirme havuzu) naklediyoruz. Buradan talep edilen illere oksijen bağlantılı taşıma tanklarının yer aldığı kamyon ya da kamyonetlerle gönderiyoruz.”