Sorting by

×
GıdaGüncel

Gıda ve içecek sanayinde enerji kullanımının önemi ne?

Enerji tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle, sanayi tesislerindeki doğalgaz tüketimi sınırlandı. Gıda ve içecek sektörü ise, stratejik bir sektör olunması sebebiyle muafiyet talep etti. Peki gıda ve içecek sanayinde enerji kullanımının önemi ne? Enerjinin gıda üretimindeki önemi ne?

Bir süre önce elektrik ve doğalgaz sistem dengesinin korunması amacıyla yüksek tüketimi olan sanayi tesislerinde doğalgaz tüketiminde kısıtlamalar yapılacağı duyuruldu. Enerji sektöründe yaşanan doğalgaz ve elektrik kesintileri ise sanayiyi zora soktu.

Gıda sektöründen de konuyla ilgili birçok açıklama geldi, gıda tedarik zincirinin, gıda güvencesinin ve ihracatın aksamaması için gıda sektörünün bu kesintilerden muaf tutulması istendi.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD), Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ORGÜDER) ve Sirke Üreticileri Derneği (SirkeDer) konuyla ilgili ardı ardına açıklamalarda bulunmuştu.

Sonuçta, et ürünleri, işlenmiş etlerde ve süt ürünlerinde belli bir muafiyet sözü alınsa da birçok alt kolu bulunan, tarımsal üretimi de kapsayan sektör halen enerji kısıtlamaları nedeniyle kaygılı.

Peki doğalgaz ve elektrik, yani enerji arzı, gıda ve içecek sektörü için neden bu kadar önemli? Gelin yakından bakalım…

Gıda ve içecek sanayinde enerji kullanımının önemi ne?

Gıda sektörü, ham maddesini aldığı toprak ve çiftlikten, tüketicinin sofrasına ulaşan büyük bir ekosistemde faaliyet gösteriyor.

Tarımsal üretimde kullanılan toprak işleme ve hasat makineleri, ürünlerin işlenmesi, taşınması, uygun sıcaklık ve koşullarda muhafaza edilmesi için enerji kullanımı vazgeçilmezdir.

Hayvancılıkta da hayvanların yaşadığı ortamlarda belli sıcaklık, nem ve ışık koşullarının sağlanması, temizlik, sağım, kesim işlemleri ve kesim sonrasında soğuk zincir muhafazasında yoğun şekilde enerjiye ihtiyaç vardır.

Bitkisel ve hayvansal ham maddelerin gıda tesislerine ulaşmasıyla birlikte,

Ürünlerin işlenmesi (haşlama, fırınlama, kızartma, pişirme, pastörizasyon, sterilizasyon gibi ısıl işlemler; karıştırma, parçalama, kurutma, ambalajlama gibi fiziksel işlemler),
Soğukta muhafaza edilmesi (dondurma, soğutma, soğuk zincirde taşıma),
Lojistik (gıda ürünlerinin satış noktalarına, depolara taşınması, araç ve depolara yüklenmesi, buradan indirilmesi)
gibi aşamalarda önemli enerji ihtiyacı söz konusudur.

Gıda ve içecek tesisleri bir an bile ‘durmadan’ çalışmalı!

Gıda ve içecek tesisleri, ham maddenin fabrikaya girmesi, üretim hattında üretimin başlanması, üretim sırasındaki tüm işlemlerin gerçekleştirilmesi, ürünün ambalajlanması ve uygun koşullarda muhafaza edilmesi işlemini kesintisiz bir biçimde yapmak üzere tasarlanır ve çalışır.

Bu süreç devam ederken olası bir enerji kesintisi, bu işlemleri sekteye uğratacağından, gıda güvenliğini riske atabilir, işlenmeye başlamış ham maddenin israf olmasına, karmaşık ve pahalı makinelerin arızalanmasına, uzun süreler üretime ara verilmesine neden olabilir.

Enerji kesintileri yalnızca o anki üretimi sekteye uğratmakla kalmayıp, fabrikaların bir süre üretime ara verip düzeltmesi gereken sorunlara da yol açabilir. Yeterli ve kesintisiz enerji arzı olmaksızın, gıda tesislerinin tasarlandığı bir şekilde, kusursuz olarak çalışması mümkün değildir.

Kaynak: www.gidahatti.com