Gıda fuarının lideri Türkiye
Dünyanın en büyük gıda ve içecek inovasyon fuarlarından SIAL, Fransa’nın başkenti Paris’te pandemi sonrası 119 ülkeden gıda profesyonellerine kapılarını açtı.
Fuara bu yıl 345 firma ile katılan Türkiye, SIAL’de bir organizatör tarafından milli katılım düzenleyen ülkeler arasında ilk kez birinci ülke oldu. Türkiye, genel sıralama olarak adlandırılan milli ve bireysel katılımcı sayısı ile metrekare toplamında ise İtalya ve İspanya’nın ardından 3’üncü büyük yabancı katılımcı ülke olarak açıklandı. SIAL’de bu yıl ilk defa süt ürünleri bölümünde de Türkiye milli katılım düzenlenmesi önemli bir gelişme olarak dikkati çekti. Ayrıca Fuar idaresi SIAL’e katılan bir Türk firmasının ürettiği zeytinyağını inovatif ürün olarak seçilmesi de takdir topladı. İki yılda bir gerçekleştirilen fuarın milli katılımlar için ayrılan bölümünde Türkiye stantlarını 36 yıldır İstanbul Ticaret Odası (İTO) düzenliyor. Bu ortak alanda 270 Türk firması stant açarken, 75 Türk firması da farklı salonlarda bireysel stantlarıyla katıldı.
Fuara çevrimiçi katılan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “SIAL gibi bir dünya sofrasında milli katılımda en büyük yabancı katılımcı olmamız, salgın sonrasında Türk girişimcisinin küresel rekabette en önde yer alma kararlılığının bir delili. Biz hammaddelerimizi kendimiz işleyip onlara değer katabiliyoruz. Altına kanmıyor, toprağa inanıyoruz. Anadolu bize vatan oldu, Anadolu bizi mümbit topraklarıyla doyuran ana oldu” dedi. Avdagiç, “Türkiye, 2022 yılının ilk 7 ayında 13.8 milyar dolarlık Gıda ürünleri ihracatı yaptı. 2022 yılında 2021 yılının toplam ihracat rakamı olan 22 milyar doların da aşılacağını öngörüyoruz. Bizim gıda ürünlerinde kısa vadeli ihracat hedefimiz 30 milyar Dolar sınırını aşmak” ifadelerini kullandı.
Hürriyet