Genetik yapısı değiştirilmiş buğday yolda
Bilim insanları Birleşik Krallık’ta ilk kez genetik yapısı değiştirilmiş buğday için saha denemelerine onay verdi.
İngiltere Çevre, Gıda ve Kırsal İşler Dairesi Defra, Rothamsted Research enstitüsünün saha deneyleri yapmak üzere başvurusunu onayladı. CRISPR tekniğiyle genetik yapısı düzenlenmiş buğdayın deneme ekimleri enstitünün tesislerinde başlayacak. Bu girişim Birleşik Krallık yanında Avrupa için de bir ilk.
Buğdayın genetik yapısının değiştirilme amacı, ekmek kızartıldığında ortaya çıkan kanserojen bir maddenin azaltılması. Bitkilerde doğal olarak bulunan bir aminoasit olan asparajin, yüksek sıcaklıkta nişastanın parçalanması ile oluşan şekerlerle tepkimeye girerek akrilamid adlı madde oluşturuyor. Bu maddenin fareler üzerinde kanserojen özellikler gösterdiği biliniyor.
Akrilamid yüksek sıcaklıkta kızartılan gıdalarda ortaya çıkıyor
Akrilamid; patates kızartması, kızarmış ekmek, kavrulmuş kahve gibi birçok üründe bulunabiliyor. Bilim insanlarının en önemli gündem maddelerinden biri, hangi şartlarda oluştuğu henüz tam olarak bilinmeyen bu maddenin azaltılması. Bunun için an fazla başvurulan yöntem ise asparajin aminoasidi miktarının azaltılması.
Normal şartlarda, fırında pişirilmiş ekmekteki akrilamid miktarı oldukça düşük. Ancak ekmek kızartılırken bu miktar giderek yükseliyor. Aynı durum yüksek sıcaklıklarda kızartılan ya da fırınlanan diğer nişastalı bitkisel ürünler için de geçerli.