‘Gastronomi’ trenleri geliyor
Tren seyahatleri son dönemlerin en popüler turizm faaliyetlerinden biri oldu. Özellikle Doğu Ekspresi’nde yakalanan başarı sonrasında turizmciler, trenlerle yeni turlar oluşturmak için harekete geçti. İlk olarak Adana-Kayseri arasında hizmet veren Erciyes Ekspresi ile ‘gastronomi’ turuna başlanacak. Turizm ve gastronominin bir araya geldiği turlara Ege ve Pamukkale ekspresleri de eklenecek.
TÜRKİYE turizmi son 2 yıldır pandemi ile mücadele halinde. Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs nedeniyle 2020’de turist sayıları bir hayli düşerken, 2021’de turist sayısı ve gelirlerde toparlanma yaşandı. Her ne kadar istenilen seviyede olmasa da, bu artış turizmcileri 2022 için umutlandırdı. Hatta 2022 yılında Türkiye turizminin rekor kırdığı 2019 yılının bile geride bırakılabileceği görüşler arasında. Her ne kadar rekor beklentileri oluşsa da Turizm Sektörü, turizmin çeşitlendirilmesi ve turizmin 12 aya yayılması ile sürdürülebilir bir büyümenin elde edileceğini dile getiriyor. Turizmin çeşitlendirilmesi noktasında ise ilk olarak ‘gastronomi turizminin’ ön plana çıkarılması hedefleniyor. Geçtiğimiz günlerde Antalya’da düzenlenen Resort Kongresi’nde de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, gastronomi turizminin önemini şu sözlerle vurgulamıştı: “Ürün çeşitliliği ve tanıtımla turizm 12 aya yayılabilir. Amaç sadece 12 aya yaymak değil turizmi ülkenin tamamına yaymak istiyoruz. Ayrıca 2022 yılı başında da gastronomi turizminde atılım yılı olacak. Türkiye uluslararası alanda gastronomide popüler olmuş ülkeler arasında yer alacak.”
Bakan Ersoy, gastronomi turizmi için 2022 yılına işaret ederken, yine Antalya’da TÜRSAB Kongresi’nde sohbet etme imkânı bulduğumuz TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanı Ömer Kartın, gastronomi turizmi için hazırladıkları planları paylaştı. Uluslararası Seyahat edenlerin yüzde 90’a yakınının gidecekleri destinasyonun gastronomi açısından zenginliğini dikkate aldığının altını çizen Kartın, dünya turizm gelirleri içinde yeme-içme harcamalarının payının yüzde 30 seviyelerinde olduğunu söyledi. Türkiye’de önemli bir potansiyel olduğuna vurgu yapan Kartın, TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Komitesi olarak yeni yılda ‘Gastronomi Treni Projesini’ hayata geçireceklerini söyledi.