Sorting by

×
DünyaGüncelTarım

FAO ve TBB, kentsel gıda ve gıda sistemlerini ve yerel gıda üretimini mercek altına aldı

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, kırsaldan kente göçün ve şehirlerin nüfus ve coğrafya açısından genişlemesinin gıda sistemleri, beslenme, geçim kaynakları ve sürdürülebilirlik üzerinde yönetilmesi gereken doğrudan etkiler yarattığının altını çizdi.

15 Ekim 2021’de, 2021 Dünya Gıda Günü kutlamaları kapsamında FAO Türkiye, FAO’nun Kentsel Gıda ve Gıda Sistemleri ve Yerel Gıda Üretimi Vizyonunu tartışmak amacıyla Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ile ortak bir sanal etkinlik düzenledi.

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Kayhan Özüm, açılış konuşmasında TBB’nin belediyelerin gıda konusundaki çalışmalarını desteklediğini belirterek, yasaların belediyelere gıda ile ilgili görevleri kapsayan yasal bir çerçeve sağladığını hatırlattı. Özüm, tarımın sürdürülebilirliği açısından tarımsal altyapının önemini de vurguladı.

Özüm’ün konuşmasının ardından FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, kırsaldan kente göçün ve şehirlerin nüfus ve coğrafya açısından genişlemesinin gıda sistemleri, beslenme, geçim kaynakları ve sürdürülebilirlik üzerinde yönetilmesi gereken doğrudan etkiler yarattığının altını çizdi. Selışık, kentsel gıda sistemleri alanındaki en iyi uygulamaları öğrenmek için dünya şehirleriyle bilgi paylaşımının önemine de vurgu yaptı. Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Volkan Güngören, kentsel gıda sistemleri açısından yerel yönetimlerin rolüne ışık tuttu. Güngören, döngüsel ekonomi yaklaşımını uygulayarak yerel yönetimlerin, özellikle belediyelerin, yerel ve ulusal ölçekte sürdürülebilir gıda sistemlerinin geliştirilmesinde önemli rol oynayabileceğine dikkat çekti.