Sorting by

×
ÇevreEkonomiGüncelKırsal

FAO-Türkiye ortaklığında ormancılıkta bölgesel kalkınma atağı!

FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı kapsamında yürütülen FRIENDS projesinin Bölgesel Başlangıç Çalıştayı, Ankara’da yapıldı. Proje, ekosistem restorasyonu ve arazi tahribatına ilişkin yararlanıcı ülkelerin ulusal taahhütleri yerine getirmelerine yardımcı olarak, Orta Asya alt bölgesinde çölleşmeyle mücadeleye yardımcı olmayı amaçlıyor.

İklim krizi gibi dış şokların tarım-gıda sistemi üzerindeki baskıyı arttırdığı ve doğal kaynakların direncini azalttığı bir zamanda, ormanların rolü her zamankinden daha kritik hale geliyor. Milyonlarca ton karbondioksiti hapseden ormanlar, aşırı hava olaylarının etkilerini azaltarak iklim değişikliğini hafifletmede önemli bir rol oynama potansiyeline sahip.

FRIENDS Projesi

Bu gerçeğin bilincinde olarak, FAO ve Türkiye, “Orta Asya’da Çevresel Kalkınma ve Sürdürülebilirlik için Orman Restorasyonunun İyileştirilmesi (FRIENDS)” başlıklı bir proje geliştirdi.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’da tahribatı önlemek için bilgi birikimini arttırma yoluyla büyük ölçekli orman ve diğer ağaçlık arazi restorasyonunu başarılı bir şekilde yürütmek için ulusal kapasiteleri geliştirmeyi amaçlayan Proje, FAO ile Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan isimlerin katılımıyla Ankara’da yapılan Bölgesel Başlangıç Çalıştayı’yla başladı.

BM’nin 3 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefine katkı sağlanacak

FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu açılış konuşmasında, Orta Asya’ya odaklanan ilk FAO – Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı projesi olan FRIENDS projesinin, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan üçüne ulaşmak için adımlar atacağını vurguladı. Gutu, bunları SKA 2 (Açlığa Son), SKA 13 (İklim Eylemi) ve SKA 15 (Karasal Yaşam) olarak sıraladı.

Orman Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yüzer ise, Bakanlığın Türkiye’deki ormancılığı geliştirme çabalarına dikkat çekerek, Türkiye’nin alt bölge ülkelerine ormancılık alanında deneyim aktarmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yüzer, proje kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerin daha geniş bir alanda yapılacak uygulamalar için model teşkil edeceğine de dikkat çekti.

Yararlanıcı ülkelerin beklentileri ortaya konuldu

Açılış konuşmalarının ardından çalıştay, Proje Yöneticisi Adem Bilgin’in projenin amaç ve hedeflerine ışık tuttuğu ve proje çıktılarının etkilerinin artırılmasını sağlayacak faktörleri anlattığı giriş oturumuyla devam etti. FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Ormancılık Sorumlusu Peter Pechacek de, çalıştayın amacını açıklayarak, projenin ana kavram ve yaklaşımını tanıttı.

Bir sonraki oturumda, yararlanıcı ülkelerin ulusal proje koordinatörleri, katılımcıları, ülkelerinin projeye ilişkin bakış açıları hakkında bilgilendirdi. Tüm katılımcılar, projenin, yararlanıcı ülkelerin ekosistem restorasyonu ve arazi tahribatına ilişkin ulusal taahhütlerini yerine getirmelerine yardımcı olarak alt bölgede çölleşmeyle mücadelede faydalı bir rol oynayacağı görüşünü paylaştı. Çalıştay, tartışma oturumu ile sona erdi.

FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı’nın (FTFP) bir parçasını oluşturan FRIENDS projesi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından finansal olarak destekleniyor.

Kaynak: www.gidahatti.com