Sorting by

×
DünyaGıdaGüncel

FAO: Küresel gıda güvensizliği ile mücadele için 1,1 milyar dolar gerekiyor

BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO, pandemi sürecinde giderek kötüleşen gıda güvensizliğine karşı 2021’de 1,1 milyar dolara ihtiyaç olduğunu açıkladı.

BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO, COVID-19 pandemisi sürecinde giderek kötüleşen gıda güvensizliğine karşı hayatları ve geçim kaynaklarını kurtarmak için 2021’de 1,1 milyar dolara ihtiyaç olduğunu açıkladı. Söz konusu tutarla, yaklaşık 49 milyon kişiye gıda güvencesi sağlanması hedefleniyor.

COVID-19 salgını, çatışma ve iklimle ilgili krizler akut açlık seviyelerini yükseltirken, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verilerine göre, 2020’de krizde veya daha kötü seviyelerde akut gıda güvensizliği yaşayan insan sayısının, 2019’un 135 milyonluk seviyesini aşması bekleniyor.

“En kötü senaryoyu engellemek için eylemleri artırmak lazım”

Gıda Krizlerine Karşı Küresel Ağ tarafından Nisan ayında yayınlanacak olan bu yılki Küresel Gıda Krizleri Raporu, durumun ciddiyetinin altını çizecek.

FAO Acil Durumlar ve Dayanıklılık Bölümü Direktörü Dominique Burgeon, “Geçen yılın şokları 2021 ve sonrasında uzun süre yankılanacak ve en kötü durum senaryosunu önlemek için eylemleri acilen büyütmemiz gerekiyor” dedi.

Çatışma bölgelerinde durum kötü!

Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) Aşama 4 veya Acil açlık seviyelerinde bulunan ve halihazırda aşırı ölüm ve hayati geçim kaynağı varlıklarında geri dönüşü olmayan kayıp yaşayan tahmini 30 milyon kişi bulunuyor. Birkaç ülkede yüz binlerce insan, akut gıda güvensizliği açısından aşırı risk altında. Çoğu insani yardım erişiminin kısıtlı veya zor olduğu çatışma bölgelerinde yaşıyor.

Burgeon, “Milyonlarca insan uçurumda yaşıyor. Kıtlık olsun veya olmasın, hemen harekete geçmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Her 5 kişiden yaklaşık 4’ü kırsal alanlarda yaşadığı ve geçim kaynakları için tarımsal üretime güvendiği için tarım, bu insanlar için kritik önem taşıyor. Akut açlığın en şiddetli tezahürü büyük ölçüde kırsal bir fenomen olmaya devam ediyor. Bu nedenle kıtlığın önlenmesi çalışmalarının kırsal alanlardan başlayarak, geçim kaynaklarını ve hayatları kurtarmak için büyük ölçekli ve toplu eylemi içermesi gerekiyor.

FAO, COVID-19’un sosyo-ekonomik etkilerine karşı 24 milyondan fazla insanın geçim kaynaklarını korumak için geçim desteği sağladı. Çöl Çekirge kontrol operasyonları, FAO’nun 3,1 milyon tonun üzerinde, 939 milyon dolar değerinde tahılı koruduğu Afrika ve Yemen’de de etkili oldu.

FAO’nun 2021’deki acil müdahalesi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Somali, Güney Sudan, Suriye ve Yemen dahil olmak üzere 30’dan fazla ülkede, gıda güvencesine sahip olmayan topluluklara yardım sağlamaya odaklanacak.

Çatışma ve ekonomik çöküşün bir sonucu olarak dünyanın en kötü insani krizini yaşayan Yemen’de çiftçiler, ayrıca Çöl Çekirgeleri ve doğal afetlerle de uğraşmak zorunda kaldı. FAO, nakit ve tarımsal geçim kaynaklarını birleştiren ve toplum direncini teşvik eden yüksek etkili müdahalelerle 6,3 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyor.

Suriye’de 12 milyon insan, tarımsal geçim kaynaklarının ve değer zincirlerinin eski haline getirilmesinden yararlanacak. Etiyopya’da ise Örgüt, akut açlıkla karşı karşıya kalan 6,7 milyon kişiye ve Güney Sudan’daki 6 milyon kişiye gıda güvenliğini, dayanıklılığını ve tarımsal üretimlerini iyileştirmelerine yardımcı olmayı hedefliyor.

Yakın izlemenin ve çevikliğin hızlı bozulmayı önlemede çok önemli araçlar olduğunun farkında olan FAO, bir felaketten önce geçim kaynaklarını korumak için 2021’de erken uyarılarla bağlantılı ileriye dönük eylemlerini genişletmeye devam edecek.

Burgeon, “En savunmasız insanlara ve geçim kaynaklarına yatırım yapmaya devam edeceğiz. Böylece gelecekteki iyileşmelerine önderlik edebilecek ve kendilerini akut açlıktan çekebilecekler” dedi.

Kaynak: www.gidahatti.com