Sorting by

×
ÇevreDünyaGıdaGüncelSağlık

En iyi salatalıklı yemekler belli oldu: Caciki, cacığı geçti

    Geleneksel tarifleri öne çıkarmasıyla bilinen Taste Atlas (Lezzet Atlası) adlı web sitesi dünyanın en iyi salatalıklı yemeklerini açıkladı.

Lezzet eleştirmenlerinin incelemelerini ve yemekler hakkında yapılan araştırmaları bir araya getiren seyahat rehberi TasteAtlas, dünyanın en iyi ‘salatalıklı yemeklerini’ sıraladı.

Listede 5’inci sırada cacık, 18’inci sırada çoban salatası kendine yer buldu.

1. Smacked cucumber (Pai huang gua) / Çin Özellikle Tibet’te piknik yaparken atıştırmalık olarak popüler olan geleneksel bir Asya yemeğidir. Yemek genellikle salatalık, sarımsak, susam yağı, siyah sirke ve soya sosu kombinasyonuyla yapılır. Salatalık soyulur ve oklava ile vurulur, böylece parçalanmaya başlar.

2. Tzatziki (Cacıki / Yunan Usulü Cacık) / YunanistanTzatziki, yoğurt, salatalık, sarımsak ve dereotu, nane veya maydanoz gibi çok sayıda bitki ve baharattan yapılan bir Yunan karışımıdır. Genellikle birçok et yemeğinin yanında sos olarak veya meze olarak servis edilir.

Adı, çok benzer bir sos anlamına gelen Türkçe cacık kelimesinden türetilmiştir ancak bazıları tzatziki’nin Hint raita sosundan türetildiğinden de şüphelenmektedir.

4. Aguachile / MeksikaAguachile, Meksika’nın Sinaloa eyaletinden gelen basit bir yemektir. (En klasik versiyonunda) taze çiğ karides, salatalık, kırmızı soğan, limon suyu ve suyla toz haline getirilmiş biberden oluşan ve yemeğe adını veren bir tür Meksika ceviche’sidir.

4. Mizeria / PolonyaSerinletici ve yapımı kolay mizeria, Polonya’nın en ünlü salatalarından biridir. İnce dilimlenmiş salatalıkların tuz ve karabiberle tatlandırılıp ardından kremalı ekşi krema veya yoğurtla karıştırılmasından oluşur. Mizeria’nın vazgeçilmezi, Polonya mutfağının en sevilen bitkilerinden biri olan bir avuç taze doğranmış dereotudur.

5. Cacık / TürkiyeGüneydoğu Avrupa ve Orta Doğu mutfaklarında çeşitli şekillerde bulunan cacık, süzme veya sulandırılmış yoğurdun ince doğranmış salatalık ve kıyılmış sarımsakla karıştırılmasıyla yapılan serinletici bir sostur. Geleneksel olarak zeytinyağı, dereotu otu, nane, limon suyu veya sirke ve hatta bazen kekik, kekik, sumak ve kırmızı biberle tatlandırılır.

. Sunomono / Japonya Sunomono, sirke ve soya sosundan oluşan hafif tatlandırılmış bir sosla tatlandırılan popüler bir Japon salatalık salatasıdır. Basit ve canlandırıcı, ince dilimlenmiş salatalıkların yanı sıra deniz ürünleri, deniz yosunu şeritleri veya kızarmış susam tohumları gibi diğer çeşitli malzemeleri de içerebilir.

7. Tarator / Bulgaristan Tarator, Bulgar yoğurdu, salatalık, sarımsak, kıyılmış dereotu, ayçiçek yağı, ceviz ve biraz su veya buzdan yapılan soğuk bir Bulgar çorbasıdır. Bununla birlikte, bu serinletici çorbanın çok sayıda çeşidi vardır (özellikle Kuzey Makedonya’da), bu nedenle bazı malzemeler çıkarılabilirken diğerleri eklenebilir; fındıkların yerini bazen ekmek, salatalıkların yerini ise bazen havuç veya marul alır.

8. Salatalık Salatası (Agurksalat) / Norveç Agurksalat, Norveç kökenli geleneksel bir salatalık salatasıdır. Bu serinletici salata özellikle yaz aylarında popülerdir ve birçok çeşidi vardır. Genellikle dilimlenmiş salatalık, su, şeker, tuz, beyaz biber, maydanoz ve beyaz şarap sirkesinden yapılır.

9. Snezhanka (Kar Beyaz Salatası) / Bulgaristan Adını ağırlıklı olarak beyaz renginden alan Snezhanka veya Pamuk Prenses, salatalık, sarımsak, dereotu, yağ, tuz ve Bulgar temel maddesi olan yoğurt gibi malzemelerle, daha kalın hale getirmek için süzülerek yapılan canlandırıcı bir salatadır.

10. Mast o khiar / İran Mast o khiar, yoğurt ve doğranmış salatalıkla yapılan basit ve canlandırıcı bir İran sosudur. Orijinal haliyle nane ile tatlandırılır, ancak sarımsak, ceviz, kuru üzüm gibi diğer malzemelerle ve çeşitli otlar ve baharatlarla kolayca uyarlanabilir.

Listenin tamamına TAMAMINA ulaşılabilir.

Kaynak: duvaR