Ekonomik durgunluk endişesi, pamuğun fiyatını iki ayda yüzde 40 aşağı çekti.
Evrim KÜÇÜK
Yılda 27 milyon ton üretimi yapılan pamuğun fiyatında ibre tersine döndü. Arz kısıntısı ve pandemi sonrası taleple büyük sıçrama yapan pamuk fiyatları resesyon endişesi ve Çin’in ağırlaşan COVID tedbirleriyle bir anda büyük baskı altına girdi. Fiyatlar mayıs ayında test ettiği 11 yılın zirvesinin yüzde 40 altına indi. Küresel talebin yavaşlamasıyla fiyatların daha da gerileyebileceği tahminleri yapılıyor.
ICE’de pamuk vadeli işlemleri birçok sebebin bir araya gelmesiyle düşüyor.
* Çin’in yeni COVID kısıtlamalarını benimsemesinin ardından dünyanın en büyük tüketicisinde zayıf talep endişesi yaşanıyor.
* Fed’in faiz artışlarının yarattığı güçlü dolar ortamı spekülatif yatırımları olumsuz etkiliyor ve fiyat görünümünüm bozuyor.
* Yüksek enflasyon ve resesyon endişesi tüketimi baskılıyor.
* Düşük tüketim beklentileri, pamuğun son fiyat artışı, yüksek navlun ve sınırlı arz gibi faktörler küresel pamuk ticaretini engelliyor.
Zirvesinin %40 altında
Mayıs ayında 11 yılın en yüksek seviyesi olan pound başına 158 dolara tırmanan fiyatlar, yüzde 40’a yakın değer kaybıyla pound başına 96 cent seviyesine indi. Yılbaşından bu yana yüzde 15 olarak gerçekleşen fiyat düşüşü, son 1 ayda yüzde 33’ü buldu.
ABD Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından hazırlanan son küresel Pamuk piyasaları görünümü raporunda tüketimde ciddi bir gerilemenin söz konusu olduğuna dikkat çekiliyor. USDA, iki büyük giyim üreticisi olan Meksika ve Bangladeş’ten gelen düşük tüketim nedeniyle haziran raporunda dünya talep tahminlerini 450 bin balya düşürdü. Arz tarafında ise, bir sonraki hasat sezonunda üretim tahminlerini 121.2 milyon balyaya yükseltti.
https://www.dunya.com