Sorting by

×
GüncelTarım

Dünya’nın ilk tarım anıtı İvriz Kaya: Bereket ve bolluk simgesi

Konya’da bulunan ve dünyanın ilk tarım anıtı olarak bilinen 2 bin 800 yıllık İvriz Kaya Anıtı UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunuyor. Bereket simgesi anıtı yılda 400 bin kişi ziyaret ediyor.

Konya’nın Halkapınar ilçesinde bulunan ve 2 bin 800 yıl önce Geç Hititler tarafından kaya üzerine kabartma şeklinde işlenen “İvriz Kaya Anıtı”, dünyanın ilk tarım anıtı olarak biliniyor. 2017 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenen anıtta Arami, Asur ve Frig etkileri görülüyor.

‘KONYA’NIN HER YERİNDE HİTİT ESERLERİNE RASTLAMAK MÜMKÜN’

Geçmişte Evliya Çelebi ve Katip Çelebi tarafından da öneminden bahsedilen İvriz Kaya Anıtı’na ilişkin açıklama yapan Halkapınar Belediye Başkanı Mehmet Bakkal, anıtın dünyada eşi benzeri olmadığını söyledi. Bakkal, Hititlerin bölgede buğday ve üzüm yetiştiriciliği yaptıklarını ve burayı tercih etmelerindeki sebebin toprağın verimli olması olduğunu belirtti. Konya Ovası’nın Hititler döneminde de tahıl ambarı olarak görüldüğünü ifade eden Bakkal, “Konya’nın her yerinde Hitit eserlerine rastlamak mümkün. Bu kabartmada tarihçilere göre Hititlerin buraya ilk geldiklerinde yaptığı kabartma” dedi.