Sorting by

×
DünyaGüncel

‘Dünyanın Akciğerleri’ Yok Oluyor: İnsanlar Yağmur Ormanı Örtüsünün Üçte İkisine Zarar Verdi

Deniz Gök
Norveç’te hazırlanan bir rapor insanoğlunun, dünyanın orijinal tropikal yağmur ormanı örtüsünün kabaca üçte ikisine zarar verdiğini veya yok ettiğini ortaya koydu.

Euronews Türkçe’nin haberine göre Norveç Orman Yağmurları Vakfı’nın hazırladığı rapor, iklim değişikliğine karşı yer yüzünde doğal tampon olma özelliği taşıyan yağmur ormanı örtüsünün hızla yok olduğunubir kez daha gözler önüne serdi.

Ormanlardaki kayıpların, iklim ısınmasına neden olan emisyonların da önemli bir sebebi olduğu uyarısı yapılan raporda,“Çoğunlukla tarım için olmak üzere ağaç kesimi ve arazi dönüştürme çalışmaları yüzünden, dünya tropikal yağmur ormanlarının yüzde 34’ü yok edildi ve yüzde 30’una zarar verilerek onların yangına ve gelecekteki yıkıma karşı daha savunmasız hale getirildi. “ denildi.

Rapora göre, bu yıkımın yarısından fazlası Güney Amerika’daki Amazon ve sınırındaki yağmur ormanlarında gerçekleşti.

Raporu kaleme alan Anders Krogh, basına yaptığı açıklamada, “Orman yağmurlarının imha edilmesi, küresel ısınma potansiyelini artırıyor ve bu da geriye kalan ormanların yaşama şanslarını azaltıyor. Bu korkunç bir döngü, 2002 ila 2019 yılları arasındaki kayıp, tüm Fransa’nın genişliği kadar bir alan.” diyerek görüşlerini özetledi.

Raporda Amazon ormanları ile birlikte çoğu Endonezya’da bulunan Güney Asya adaları ile Orta Afrika’da Kongo nehri boyunca uzanan yağmur ormanlarının korunmasına daha fazla önem verilmesi istendi.

Yeryüzündeki oksijenin yüzde 20’sini sağlayan, “Dünyanın akciğerleri” olarak adlandırılan Amazon yağmur ormanları yılda bir milyar tondan fazla atmosferik karbonun salınımını önlüyor.

Dünyadaki hayvan ve bitki türlerinin de yüzde 10’unu barındıran Amazonlar, sekiz ayrı Güney Amerika ülkesinde yaşayan 400’den fazla yerli kabileye ev sahipliği yapıyor.

Bazı sivil toplum kuruluşları, Amazonlar’daki orman tahribatının artmasında Devlet Başkanı Bolsonaro liderliğindeki hükümetin yasa dışı çiftçilik ve madencilikle mücadeleyi azaltmasının yanı sıra korunan alanlarda uygulanan para cezaları ile ekipmanın imha edilmesi gibi tedbirleri ihmal etmesinin rol oynadığını belirtiyor.

Bolsonaro, devlet başkanı seçiminden önce Amazonlar’ın korunmasının ülke ekonomisinin gelişimine engel olduğunu belirterek, bu alanı ticari kullanıma açma sözü vermişti.

1 Ocak 2019’da göreve başlayan Bolsonaro, iktidarı süresince Amazon Ormanları’nı korumakla görevli çevre ve yerli hakları ajanslarının bütçesinde yüzde 25, orman yangınlarını önlemek için ayrılan bütçede yüzde 23 kesintiye gitmişti.