Dünya Sürdürülebilir Gastronomi Günü (18 Haziran) – Neden kutlanıyor?
Her yıl 18 Haziran’da kutlanan Dünya Sürdürülebilir Gastronomi Günü ile sürdürülebilir gastronominin önemine ilişkin kamuoyu yaratmak hedefleniyor.
Gastronomi, birçoğumuzun hayatında yeni bir kavram. Sürdürülebilirlik de öyle sayılır. Peki gastronominin sürdürülebilir olması ne demektir? Neden özel bir gün olarak kutlanıyor? Gelin yakından bakalım…
Sürdürülebilir Gastronomi nedir?
Gastronomi, gıdanın sanatı olarak tanımlanabilir. Belirli bir bölgenin yemek pişirme stili de bu tabirle anılabilir. Bir başka deyişle, gastronomi genellikle yerel gıda ve mutfağı kapsayan bir kavramdır.
Sürdürülebilirlik ise; tarım, balıkçılık ve gıda hazırlama gibi bir faaliyetin doğal kaynakları savurgan şekilde kullanmayan, çevreye ve sağlığa zararlı olmadan gelecekte de sürdürülebilecek bir şekilde yapılması olarak özetlenebilir.
Sürdürülebilir Gastronomi ise, ürünlerin nereden geldiğini, gıdanın nasıl üretildiğini, markete ve soframıza nasıl geldiğini göz önünde bulunduran bir mutfak anlayışını temsil etmektedir.
Sürdürülebilir Gastronomi, aşağıdaki unsurları teşvik ederek Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin yakalanmasında önemli bir rol oynayabilir:
Tarımsal gelişim
Gıda güvencesi
Beslenme
Sürdürülebilir gıda üretimi
Biyolojik çeşitliliğe katkı
Dünya Sürdürülebilir Gastronomi Günü ne zamandan beri kutlanıyor?
Aslında bu oldukça yeni bir gün. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2016 yılındaki A/RES/71/246 sayılı kararı ile, 18 Haziran Sürdürülebilir Gastronomi Günü olarak belirlendi.
Ülkemizde ise Dünya Gastronomi Günü olarak da biliniyor.
Bu karar ile, kültürün bir ifade ediliş biçimi olan gastronominin dünyanın doğal ve kültürel çeşitliliği ile ilişkili olması vurgulanıyor. Karar aynı zamanda tüm kültür ve medeniyetlerin, sürdürülebilir kalkınmaya katkı koyması gerekliliğini de pekiştiriyor.
birleşmiş milletler sürdürülebilir kalkınma hedefleriBirleşmiş Milletler Sürdürülebilir Gastronomiyi nasıl ele alıyor?
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu; Sürdürülebilir Gastronomi Günü’nü üye ülkeler, Birleşmiş Milletler kuruluşları, diğer uluslararası ve bölgesel kurumlar, sivil toplum ile işbirliği içerisinde düzenlemektedir.
Bu gün ile, Sürdürülebilir Gastronomi’nin sürdürülebilir gelişime katkılarına ilişkin farkındalık sağlanması amaçlanmaktadır.
UNESCO’nun bazı girişimleri şu şekildedir:
2004 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, en iyi uygulamaları paylaşmak ve 7 yaratıcı başlık altında ortaklıklar geliştirmek için hayata geçirildi. 2020 itibariyle, 26 şehir Yaratıcı Gastronomi Şehri olarak kabul edilmiştir
Yerel restoranlar için yeşil enerjiyi teşvik etmek. (Kömür yerine gaz ve elektrik kullanmak, doğal gaz kullanmak)
Televizyondaki gıda temalı kanallar, gastronomi programları ve kültürel gıda etkinlikleri yoluyla sürdürülebilir gastronomiye ilişkin farkındalığı arttırmak
Kaynak: www.gidahatti.com