Sorting by

×
DünyaGıdaGüncel

Dünya genelinde 155 milyon kişinin gıda güvencesi yok

Pandemi koşulları, çatışmalar ve ekonomik şoklar sebebiyle 2020’de 155 milyon kişi gıda güvencesizliğine maruz kaldı. Afrika en acil müdahalenin gerektiği kıta olarak öne çıkarken, otoriteler krizin engellenmesi için gıda-tarım sistemlerinde radikal dönüşüm gerektiği konusunda hemfikir.

Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından oluşturulan Gıda Krizine Karşı Küresel Ağ’ın (GNAFC) hazırladığı Küresel Gıda Krizi raporuna göre, 2020 yılında dünya genelinde akut gıda güvencesizliği ile mücadele eden kişi sayısı 155 milyona ulaştı. Bu, son beş yılın en yüksek rakamı oldu.

Gıda güvencesizliğinin ağırlıklı olarak Afrika kıtasını etkilediği görülürken, 2020 genelinde dünyada 55 gıda krizi yaşandı. Raporda pandeminin de etkisiyle gün geçtikçe acil durum haline gelen gıda güvencesizliği için gıda-tarım sistemlerinde radikal dönüşüm çağrısı yapılıyor.

Pandemi, aşırı hava koşulları, çatışmalar ve ekonomik şoklar

Pandemi sebebiyle alınan kısıtlama önlemleri, ekonomik şoklar, çatışmalar ve iklim değişikliğine bağlı olarak ekstrem hava koşulları, 2020 yılında küresel gıda krizini daha da kötüleştirdi. Geçen yıl itibariyle artan rakamlarla 2030’a kadar dünya genelinde “sıfır açlık” hedefleri de artık mümkün görünmüyor. GNAFC raporuna göre, toplam 55 ülke/bölgede gıda güvencesizliğinden muzdarip kişi sayısı 2020’de bir önceki yıla göre 20 milyon arttı. Akut gıda güvensizliğine yol açan unsurlar arasında çatışmalardan etkilenenlerin sayısının 2019’daki 77 milyon düzeyinden 2020’de 100 milyona çıktığı belirtilen raporda, COVID-19’un da aralarında olduğu ekonomik şoklardan etkilenenlerin sayısı 24 milyondan 40 milyona yükseldi. Aşırı hava olaylarından ötürü gıda güvencesizliği çeken insan sayısının ise 34 milyondan 16 milyona gerilediği vurgulandı.

Afrika’da riskli kişi sayısı 94 milyondan 147 milyona çıktı

2016’dan bu yana rapora dahil edilen 39 ülke/bölgede ise gıda krizinde olan (gıda güvencesizliğinde Faz 3 veya üzeri gruplar) olan kişi sayısı 94 milyondan 147 milyona ulaştı. Gıda krizi olarak adlandırılan Faz 3’te 126 milyonu aşkın insan bulunuyor. Acil durumda olan Faz 4 ve üzeri kategoride ise 43 ülkeden 38’inde 28 milyon kişi yer alıyor. Bu insanlar için derhal harekete geçilmesi gerektiğine dikkat çekilen raporda, gıda kriziyle karşı karşıya kalmış kişilerin ağırlıklı olarak Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Sudan ve Yemen’de yaşadığı belirtildi. Bu üç ülkenin her birinde en az 2 milyon kişi Faz 4’te ve acil destek bekliyor.