Sorting by

×
DünyaGüncelTarım

DİKKAT ACİL ÖNLEM ŞART :Türkiye’ye Hindistan’dan hastalıklı 50 bin ton buğday geldi!

İktidar Hindistan’dan Türkiye’de 50 bin ton buğday geldiğini yalanlamıştı ama bugün o ithal buğdaylar İskenderun Toros Gübre Limanı’na geldi. Üstelik Hindistan’dan gelen buğdayların ‘’ Hindistan sürmesi” denilen hastalıklı olduğu belirtildi. Konuyu meclis gündemine getiren Adana Milletvekili Mehmet Metanet Çulhaoğlu şu bilgileri paylaştı;

Biraz önce bir not geldi. 12 Mayıs 2022 tarihli gazetelerde Hindistan’dan 50 bin ton buğday ithal edileceği yazılmıştı ve bu, iktidar tarafından yalanlanmıştı. Şimdi Hindistan’dan “Hindistan sürmesi” denilen hastalık nedeniyle bugüne kadar buğday ithal edilmemişken Hükûmetin yalanlamasından sonra, şu anda İskenderun Toros Gübre Limanı’na yanaşan, Hindistan menşeli buğday yüklü bir gemi ve burada hastalıklı buğdayların olduğu söylenmektedir.

Bu konunun özellikle iktidar tarafından araştırılıp şayet böyle bir hastalıklı buğday var ise bunların Türkiye’ye girişinin yasaklanması gerekmektedir. Evet, ülkemizde buğday hasadı başladı, çiftçilerimiz bir yıldır hasat yapmayı bekliyorlar, mazot, gübre, ilaç borcu ödenmeyi bekliyor, aileler nafakalarını çıkarmak için Hükûmetin buğday taban fiyatını açıklanmasını bekliyor.

İç Anadolu’da 1 dekar kıraç tarladan yapılan hasat ortalama 220 kilogramdır; ekim masrafları, tohum, gübrenin bedeli, ilaçlama dâhil yapılan masraf 1.451 Türk lirası. Mazot, gübre, ilaç bedelleri aşırı miktarda arttı. Hükûmetin her yıl millî gelirin yüzde 1’ini çiftçiye destek olarak vermesi gerekirken maalesef destek binde 4 civarında kalmıştır.

Toprak Mahsulleri Ofisi, buğday ithali için defalarca ihale açtı ve iptal etmek zorunda kaldı. Rusya-Ukrayna savaşı ve Hindistan’da yaşanan kuraklık daha önce yaşanan pandemi ve gıdaya ulaşımda çekilen zorluklar nedeniyle gıdanın ne kadar değerli olduğu günümüzde bir kez daha anlaşılmaktadır. Buğday gıdanın ne kadar değerli olduğu günümüzde bir kez daha anlaşılmaktadır. Buğday ihtiyacımızın ancak yüzde 89’unu yerli üretimle karşılayabiliyoruz. 2021 yılında 64.030 çiftçimiz köyünü, işini terk etti. Üretim düştüğü için buğdayın belirlenecek taban fiyatının ne kadar önemli olduğu ortadadır. Yüzde 30 refah payıyla 1 kilogram buğday taban fiyatının 7-7,50 lira civarında olması gerekmektedir. Az kaldı, çiftçilerimize veremediklerinizi, girdi maliyetlerini düşürmeyerek perişan edip tarımdan uzaklaştırdığınız, fahiş kredi faizleriyle icralarda boğuşturduğunuz üreticilerimizin çarşı pazar yangınını en derinden hissedip taneyle ürün alan insanlarımızın sorunlarını İYİ Partimizin iyi tarım projeleriyle kökünden çözecek, çiftçilerimizin yüzünü güldüreceğiz diyor, heyetinizi saygıyla selamlıyorum

https://kamuisilanlari.net