Çiftçi ürün dağıtıyor!
-
Ekonomideki yanlış kararların tarıma yansımasının etkileri büyürken çiftçi eylemleri de artıyor. Eylemlerin yanı sıra ektikleri üründen para kazanamayan çiftçiler, tarlada kalan ürünleri bedava dağıtarak da tepkisini gösteriyor.
AKP iktidarında zor durumda kalan çiftçiler, ne rahatça ürün ekebiliyor ne de ürettiği ürünü satabiliyor. Ürününden kâr edemeyen çiftçi eylemlere çıkıyor. Traktörlerle yolları kapatarak Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde eylem yapan çiftçiler, iktidarın politikalarına ürünlerini toplamayarak ve yurttaşlara bedava dağıtarak da tepki gösteriyor. Konuyu Cumhuriyet’e değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, çiftçilerin iki sebeple bu tepkiyi verdiğini belirtti. Suiçmez, “Bir tanesi; işçilik maliyetleri çok yüksek. Dolayısıyla ürettiği ürünü toplayıp pazara ulaştırması aşamasında düşük olan fiyatlarla işçiliği karşılayamayacağı için buna yönelik bir tepki var. İkincisi de; zarar ettiklerinin kamuoyu tarafından da görülmesini istiyorlar. Kâr edemedikleri için gelecek dönemde hangi ürünü ekecekleri konusunda kafaları karışık. ‘Ben iflas ettim, batan geminin malları. Buyurun, alan alsın’ şeklinde hem duygusal, hem tepkisel bir süreç yaşanıyor” dedi.
‘ÇİFTÇİ ÜRETİME DEVAM EDEMİYOR’
Üreticinin eylemlere çıkmasına ve zorlanmasına sebep olan koşulları açıklayan Suiçmez, girdi maliyetlerinin yüksekliğine ve baskılanan düşük alım fiyatlarına işaret etti. Tüccarların alım fiyatlarını düşürdüğü gibi kamu adına alım yapan kurumların da fiyatları baskıladığını vurgulayan Suiçmez, <strong>“Desteklerin yetersiz olmasıyla, söz konusu desteklerin geç ödenmesiyle ve ÖTV, KDV dahil olmak üzere sürekli artan girdi fiyatlarıyla, çiftçinin her türlü zorluğa karşın ürettiği ürünü üstüne birazcık kâr koyup kendi hayatını devam ettirebilecek bir fiyatla satmasının önüne geçilmiş durumda” ifadelerini kullandı. Üreticinin gelecek yıl ne ekim yapacağı konusunda önünü göremediğine dikkat çeken Suiçmez, “Çiftçi artık borcu borçla döndüremiyor. Tüm sorunları birbirine eklediğiniz zaman çiftçinin üretime devam etme şansı yok. Bunları çözemediğimiz ortamda da şu anda düşük alım fiyatı üstünden çitçi eylemleri gündemde ancak özellikle yıl sonunda borçlarını ödeme aşaması gündeme geldiği zaman çiftçiler açısından çok daha olumsuz bir sonuç ortaya çıkacak” diye konuştu.
‘ASIL BEKA SORUNU ORTAYA ÇIKAR’
Tarımın gecikme kabul etmeyen bir sektör olduğuna dikkat çeken Suiçmez, iktidarın ‘kemer sıkma’ politikasının faturasının çiftçiye kesilmemesi gerektiğini aktardı. Suiçmez, “Eğer üreten çiftçi çekilirse, bizim yurt dışından mutlaka tüketmemiz gereken temel gıda ürünlerini alamayacağımız bir ortamda asıl beka sorunu ortaya çıkar” dedi.
Üreten çiftçinin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Suiçmez, çiftçileri biraz da olsa rahatlatacak olan bazı çözümleri şöyle sıraladı:
“ Çiftçilerin girdi maliyetleri düşürülmeli
Alım fiyatları çiftçinin kâr koyabileceği şekilde düzenlenmeli
Çiftçi, tümüyle serbest piyasanın insafına terk edilmemeli
Kredi faizleri tarım lehine düşürülmeli
Vergi indirimleri gündeme getirilmeli
Kendi kendimize yettiğimiz ürünlerde ihracat yasakları kaldırılmalı
Bazı ürünlerde ithalata yasak koyulmalı ya da gümrük vergileri yükseltilmeli.”