“Çiftçi desteklenirse pamukta 2 milyar dolarlık açık kapanır”
Ayhan Barut’tan pamuk için destekleme fiyatı çağrısı
“Pamuk destekleri en az 1.5 lira olmalı”
“Destekleme primi çiftçinin yüzünü güldürsün”
“Çiftçi desteklenirse pamukta 2 milyar dolarlık açık kapanır”
“2 milyar dolar açığı destekle kapatırız”
ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Türkiye’nin yılda yaklaşık 2 milyar dolarlık pamuk ithalatı yaptığına dikkat çekerek, “Yerli çiftçimiz desteklenirse ithalata gerek kalmaz, çünkü desteklenen üreticimiz üretir ve ihtiyacı karşılar. Bu nedenle pamukta destekleme priminin en az 1.5 lira olmasını istiyoruz” dedi.
“PAMUK STRATEJİK BİR ÜRÜNDÜR”
Çukurova Bölgesi’nde beyaz altın olarak bilinen pamukta hasadın sürdüğünü aktaran CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, çiftçilerin gübreden mazota, tohumdan zirai ilaca kadar artan maliyetlere rağmen üretmeye çalıştığını anımsattı. Çiftçilerin hakkının asla ödenemeyeceğini vurgulayan Ayhan Barut, “Bir zamanlar Çukurova Bölgemiz sadece pamukla anılırdı. Pamuk çok kıymetli ve stratejik bir ürün. 30’dan fazla işkolunun ana hammaddesi durumda. Tekstilden yeme, yağdan enerjiye bir çok sektörün vazgeçilmez ürünü. Bir zamanlar pamuk diyarı olan bölgemizde ne yazık ki çiftçinin desteklenmemesi, maliyetlerin artması ve yanlış politikalar sonucu ürünün para etmemesi nedeniyle çiftçimiz pamuktan biraz uzaklaştı” diye konuştu.
“EKİM ALANI YARIDAN FAZLA AZALDI”
Türkiye’de 1998-1999 sezonunda 757 bin hektar alana pamuk ekildiğini anımsatan Ayhan Barut, şöyle devam etti:
“Ulusal Pamuk Konseyi’nin verilerine göre 2020 sezonunda ülkemizde pamuk ekim alanı 353 bin hektara geriledi. Bu korkunç bir durum. Üretim alanı son 20 yılda yarıdan fazla biçimde gerilemiştir. Bunun nedeni çiftçinin ektiğinden kazanamamasıdır. Çiftçinin üretimden uzaklaşmasının nedeni de AKP’nin uyguladığı yanlış tarım ve ekonomi politikalarıdır. Bugün için mazot, gübre, tohum, zirai ilaç, icar bedeli, işçilik, sulama, elektrik, nakliye gibi tüm girdi maliyetleri gözetildiğinde bir kilogram kütlü pamuğun fiyatı 8.5 liranın altında olmamalıdır. Burada fiyatlar kadar destekleme primleri de çok önemli. Uzun yıllar 80 kuruş olarak belirlenen destekleme priminin 1.10 lira olması yeterli değildir. Pamukta destekleme primi en az 1.5 lira olmalı, gübre ve mazot destekleri günün gerçeklerine uygun olarak revize edilip çiftçiyi rahatlatacak hale getirilmelidir. İktidarın destek vermeyerek adeta ürettirmediği pamuğu ülkemiz ithalat yoluyla dışarıdan getiriyor. Yıllık yaklaşık 2 milyar dolarlık pamuk ithal ediyoruz. Gelin tekstil, yem, yağ, enerji ve konfeksiyon sanayisi başta olmak üzere 30’dan fazla işkolunun hammadesi olan pamuğa sahip çıkalım. Bu olursa 2 milyar dolarlık açığı üretimle kapatırız. Çiftçinin beklentisini yerine getirip yüzünü güldürelim. Ülkemiz de çiftçimiz de kazansın.”